Egy brit kutatás szerint napjaink szuper elfoglalt és szétszórt embereinek többsége folyamatosan elfelejt valamit távozáskor. Az aggódó ház- vagy lakástulajdonosok életük során átlagosan 3.136 alkalommal fordulnak vissza, hogy ellenőrizzék, hogy bezárták-e az ajtót, tehát az átlagember egy héten legalább egyszer visszafordul, hogy meggyőződjön otthona biztonságáról.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A kutatás arra is rávilágított, hogy az ilyen elfoglalt személyeknél gyakori, hogy felkapcsolva hagyják a villanyokat vagy nyitva marad az ablak. 12% még a TV-t is bekapcsolva hagyja. A mobiltelefon otthon hagyása, az elfelejtett szemetes és a fűtés lekapcsolása is a „top 10 elfelejtett dolgok” lista elején vannak.

Utazáskor a megkérdezettek 2/3-a vallotta be, hogy aggódik otthona biztonságáért – oly annyira, hogy 13% meg is szakítja a nyaralást, mert annyira nem tud másra gondolni. Ez több mint 4 millió aggódó britet jelent nyaraláskor.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A tanulmányból az is kiderült, hogy az értékek otthonfelejtése, a riasztó élesítés kihagyása és a hajvasaló kihúzása szintén nagyon gyakoriak az elfelejtett teendők listáján, körülbelül 12% a napja nagy részében emiatt aggodalmaskodik.

6-ból 1 ember el is késik a munkahelyéről amiatt, mert visszafordul ellenőrizni, hogy bezárta-e az ajtót, 20-ból 1 pedig fontos találkozóról késik el emiatt. 10-ből 1 ember bevallotta, hogy felhívta a szomszédját, hogy ellenőrizze, míg 20-ból 1 felhívja egy barátját, hogy ugorjon át megnézni.

Több mint 4 embernek a 10-ből a legnagyobb aggodalma, hogy bezárta-e az ajtót, míg 21% gyakran aggódik azon, hogy bezárta-e az ablakot.

Annak ellenére, hogy ennyire sok időt töltenek aggódással, csak a harmaduk rendelkezik riasztó berendezéssel és csak 16%-uk mozgásérzékelővel.  Kevesebb mint 40%-a a háztulajdonosoknak gondolkodik el az okosotthon rendszeren, ami megelőzhetné a folyamatos aggódást otthonunk biztonságáért. A központi rendszerrel együtt működő Z-Wave-es intelligens konnektorok, nyitásérzékelők mind megoldást jelenthetnének ezekre a problémákra úgy, hogy még csak szét sem kell verni a házat, hiszen a vezeték nélküli technológia segíti az eszközök stabil kommunikációját.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A TOP 10-as lista amit a britek elfelejtenek

  1. Telefon
  2. Kivinni a szemetet
  3. Lekapcsolni a villanyt
  4. Becsukni az ablakot
  5. Kikapcsolni a fűtést
  6. Bevásárló listát készíteni
  7. Kikapcsolni a TV-t
  8. Összeszedni a ruhákat mielőtt vendégek jönnek
  9. Bezárni a bejárati ajtót
  10. Pénztárca