Rendszeresen halljuk a hírekben, hogy betörés történt itt, betörés történt ott, amíg nyaralni voltak, napközben amíg dolgozni voltak, vagy csak elugrott a család a boltba. Ilyenkor kicsit örülünk magunkban, hogy nem velünk történt és valamennyire sajnáljuk a pórul járt tulajdonosokat. Bele se gondolunk igazán, hogy akár velünk is megtörténhet bármikor.


Vegyük sorra a ház gyenge pontjait, ahol egy betörő könnyedén besurranhat.

Bejárati ajtó

Most biztos legyintesz egyet, hogy “Ugyan már, az szem előtt van!”. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy belső körfolyosós társasházban élsz, ahol a humán őrszemek minden pillanatban a korlátnak támaszkodva nézelődnek egész nap, akkor bizony túlzás ez az önbizalom. A bejárati ajtó az egyik legcsalogatóbb hely a betörők számára. Biztosra tudják, hova rejthetted a pótkulcsot. Ha azt nem is találják, akkor is lehet, hogy figyelmetlenségből nyitva hagytad az ajtót, vagy csak annyira könnyedén benyomható az ajtód, hogy egy nagyon szél is befújná. Megoldás lehet egy komolyabb biztonsági ajtó, egy okosotthon rendszerbe kötött kamera, egy nyitásjelző és egy mozgásérzékelő is.

Garázs


Nyilván feltűnne a szomszédoknak is, ha lopnák az autót a garázsból, de van ott már rengeteg drága szerszám, eszköz, és jó eséllyel egy ajtó is, ami a házba vezet közvetlenül. Ahhoz, hogy a garázsba nehezebben vagy egyáltalán ne tudjon bejutni egy betörő szükség van egy igazán biztonságos garázs ajtóra. Manapság az önműködő automata garázsajtók olyan feltolás védelemmel vannak ellátva, hogy ha kikapcsolják az áramot, sem lehet kívülről kézzel feltolni. Ugyanakkor megoldást jelent a biztonság fokozására, amit már a bejárati ajtónál is említettünk: biztonsági ajtó a garázs és a ház között, okosotthonba illeszthető kamera, nyitásjelző és egy mozgásérzékelő is jól jöhet.

Ablakok 


Utolsó mondatok: “Fent nem csukom be, úgyse mászik oda fel senki!” Ugyan a betörő nem fog hozni magával létrát, hogy bemásszon az emeleti ablakon, ez való igaz, de a nyitott ablak előtt álló fa lehetőséget biztosít nemkívánatos vendégünk számára. Egy-két jó fogással már fent is van és be tud ugrani a nyitott ablakon. Ha már lusták vagyunk felmenni és bezárni az ablakot, akkor legalább az okosotthon nyújtotta biztonsági eszközöket használjuk. Legyen egy mozgásérzékelőnk, és a nyitás érzékelőt is tegyünk fel, persze ne a nyitott ablakra, hanem a szobaajtóra. Legalább azt csukjuk be. 

Ugyan ezek az eszközök még nem biztosítanak 100%-os védelmet, mert az ördög sose alszik, de mégis nagyobb biztonságban tudjuk magára hagyni házunkat vagy lakásunkat, nyugodtabban tudunk elmenni nyaralni, dolgozni vagy bevásárolni.