Végre itt a nyár, itt az ideje, hogy a lábad lógasd a selymes vízbe, gyöngyöző fröccsel a kezedben, amint egyik szemeddel a lángosos stand előtt pásztázod a kínálatot. Az évközben felgyülemlett gondok, terhek ilyenkor pillekönnyűvé válnak, átadva a testet és szellemet az aktív pihenésnek.  Végre a családdal lenni, jókat beszélgeti, sétálni a szikrázó hold fénye alatt, bízva abban, hogy otthon biztonságban vannak értékeink. 

okosotthon nyaralás biztonság iot smarthome

A betörő nem megy nyaralni

A fentiekben leírt idilli hangulatot könnyen beárnyékolhatja egy hívatlan látogató. Nyáron a szabadságok és a hosszabb utazások miatt ugrásszerűen megnő a betörések száma. A nyár hagyományosan a hosszabb szabadságok, az utazások időszaka, amelyre a legtöbb család már jó előre készül. Míg te vígan posztolsz a nyaralásodról, addig valaki lehet, hogy épp az alkalmat keresi a betöréshez otthonodba. A biztosító társaságoknál bejelentett károk alapján a legnépszerűbb elkövetési mód az ajtó és ablak befeszítése, betörése, ilyen módszerrel jut be a betörők 71 százaléka a lakásba (forrás: MABISZ) 

Megoldás-e a lakásriasztó?

A mechanikai biztonsági, védelmi eszközök a kisstílű bűnözőket elriaszthatják, de sajnos mostanában már a többségüknek csak rövid ideig tartó akadályt jelentenek. Egy szakszerűen kialakított elektronikus biztonságtechnikai rendszer minden esetben jelezni fog, ha illetéktelenek próbálnak bejutni a védendő ingatlanba, de a riasztók nem akadályozzák meg a betörési kísérletet, csak jelzik azt a külvilág felé.

Mielőtt megtörténik a baj, engedünk a berögzült szokásnak, és megkérjük a szomszédot, hogy vizsgázzon jelesre jóhiszeműségből, és szóljon nekünk, vagy hívja a rendőrséget, ha megszólal a riasztó. Viszont azt senkitől sem várhatjuk el, hogy intézkedjen, főleg olyantól nem, aki adottsága miatt nem alkalmas, nem képes erre. Abba sem bízzunk, hogy a téves riasztások számának növekedése miatt, a rendőrség azonnal intézkedik. Ami a legaggasztóbb, hogy ma már az emberek sem figyelnek oda, ha megszólal egy riasztó. 

A FIBARO okosotthon megoldja ezt is

A FIBARO okosotthon rendszer az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszer, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva önálló életet élnek. Az egyes rendszerek kompatibilitásának köszönhetően lehetőség nyílik szinte bármilyen elektromos eszköz működését automatizálni, szabályozni, távolról ellenőrizni. Egy okosotthon rendszer olyan széles funkciókkal rendelkezik, amelyek hathatós segítséget nyújtanak biztonsági szempontból a lakások, ingatlanok tekintetében.

FIBARO okosotthon jelenlét szimulációval

Az okosotthon rendszer központi egysége sötétedés után kapcsolgatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint. A beprogramozott szimuláció tudatja a külvilággal, hogy a lakás életében nem történt változás, miközben a család nyaralását tölti.

Távoli ellenőrzés, fokozott biztonság

A lakástulajdonos bármikor és bárhonnan, távolról is ellenőrizheti otthonának állapotát. Laptopon, telefonon, tableten távolról is látja a kamerájának képét.

Biztonságérzetét tovább növeli a FIBARO okosotthon rendszer, amikor illetéktelen behatolás esetén a hangjelzésen kívül nyomatékosan fokozza a riasztást a külvilág felé: a lámpák folyamatosan fel-le kapcsolnak, illetve a redőnyök automatikusan le- vagy felmennek. Betörő legyen a talpán, aki nem ijed meg egy ilyen szokatlan és váratlan helyzetben. Az okosotthon rendszer ezen kommunikációja pedig egyértelmű jeleket küld az utca emberének, hogy valami nem stimmel a lakásban. 

A FIBARO okosotthon rendszer azon túl, hogy megteremti az elektromos eszközök automatizálást és időzítését, olyan funkciókat szolgáltat a tulajdonos számára, amelyek fokozott biztonságot nyújtanak a nyári szabadságolások ideje alatt is. A rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára, a FIBARO okosotthon valós megoldást kínál az ingatlan védelmére.