Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

10 + 1 okos tipp az adataid biztonságáért

Biztonságos hálózat - biztonságos kapcsolódás

Minél több internetre csatlakoztatható eszközt kezdünk el hozzáadni a lakásunk védelmi rendszeréhez, annál csalogatóbb lesz egy hekker számára a rendszerünk.

IoT eszközöknek nevezzük azokat az eszközöket, kütyüket és háztartási eszközöket, amelyek az otthoni hálózatunkra csatlakoznak. A cyberbűnözők könnyedén be tudnak törni egy otthoni wifis hálózatra az internet routeren keresztül - és ha már egyszer bent vannak, semmi sem állítja meg őket, számukra ez egy aranybánya.

Okosotthon eszközök és a biztonság


Gondolkozzunk el egy kicsit: amikor beállítjuk a WIFI hálózatunkat, olyan jelszóvédelemmel látjuk el, amely eléggé bonyolult ahhoz, hogy a szomszédok és környéken járók ne tudjanak csatlakozni, ugye?

Arra vajon hányan gondolunk ilyenkor, hogy ne csak a szomszédot tartsuk távol, hanem a feltörhető hálózatokért ácsingozó hekkereket is? Pedig legalább olyan fontos, hanem fontontosabb lenne ez a lépés.

Az otthon hálózatunkba kötött eszközökön keresztül sokat megtudhatnak rólunk, kifigyelhetik mikor nem vagyunk otthon, lehallgathatják mit beszélgetünk, vagy egy megadott bankkártya adatait ellophatják a cyber térben.

10+1 tippünk van, hogyan teheted biztonságosabbá a hálózatod:

1. Kerüld a nyilvános WIFI hálózatokat: használj VPN-t.

2. Állíts be kettős verifikációt: minél több falon kell átverekedniük magukat, annál nagyobb az esélye, hogy nem fognak vesződni vele

3. Gyakran változtass jelszót: minél erősebb kombinációkat találjunk ki.

4. Hálózat neve ne legyen egyértelmű: ne hagyd gyári beállításon, de ne is legyen egyértelmű, hogy hozzád tartozik

5. Limitált WPS: a legjobb lenne, ha ki is kapcsolnád ezt a lehetőséget. WPS gyenge biztonságot nyújt.

6. Tiltsd le a távoli elérést: szüntess meg minden távoli elérési lehetőséget

7. A WIFI routert a lakás közepére tedd: minél kevesebb lefedettség lóg ki a lakás határain kívülre, annál nehezebben tudnak csatlakozni a hálózatra a lakáson kívül.

8. Kapcsold be a tűzfalat: Hardver tűzfal igenis ajánlott és hasznos. Használd!

9. Frissítsd a szoftvert: Ne halaszd el az okostelefonod frissítését soha. Az okosotthonodhoz a telefonod is csatlakozik, így behatolási pontot jelent. 

10. Statikus IP-t válassz: minden eszköz egyedi IP címen kapcsolódik a vezetéknélküli hálózatunkhoz. A hekkerek könnyen eltudnak bújni az IP címek között, ha nem manuálisan állítod be őket.

+ 1 Kapcsold le ha elutazol: ha napokra elmész otthonról, akkor kapcsold le a hálózatot. Sose feledd el, hogy a hálózatodat is úgy kell, hogy megvédd, mintha a bejárati ajtódról lenne szó, azt sem hagyod nyitva éjszakára. Az okosotthon rendszered anélkül is ellátja a feladatát, hogy az internetre csatlakozna.

0 Tovább

Te még mindig „buta” lakásban laksz? 


Légy őszinte! Közeledik a 2019 év vége és a Te lakásod még mindig ugyanolyan „buta”, mint eddig. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! 


A technológiai cégek korábbi víziói, például hogy a hűtőszekrény majd a benne található élelmiszereket mennyiségét és lejárati idejét nyilvántartva a fogyasztási szokások alapján majd intézi automatikusan a heti bevásárlást… hááát ezek a gyakorlatban még nem működinek. Csak a bemutatótermekben.

Vagy hogy hangvezérléssel irányítod a lakásod bármely elektromos eszközét… pláne nem magyarul. Ha nagyon akarnád, akkor a google vagy alexa segítségével angol nyelven kipróbálhatnád, de akarsz a kávéfőződdel beszélgetni?

Sok márka belépett az intelligens otthon eszközök piacára, de sajnos sok cég mindezt csak a saját zárt rendszerén belül akarja tartani, azaz hiába van „S” márkájú okos tévéd, ha „i”márkájú a telefonod. Nem szeretik egymást. Amúgy is: számold csak össze, neked hány okos vagy okosítható eszközöd van otthon? Az észak-amerikai háztartásokban várhatóan 2022-re várhatóan minden háztartásban 9 okos eszköz lesz, úgyhogy ezzel sem vagy elmaradva. 

Az okosotthon igazi célja

Az intelligens otthon fogalma kicsit más irányba kanyarodott, mint ahogyan indult. Az okosotthon célja eredetileg az intelligens automatizmusok kialakítása, a kényelem, a biztonság és az energiahatékonyság érdekében.

Számos szórakoztató elektronikai cég azonban felszállt a hullámra és belevágott a fejlesztésekbe, számtalan klassz terméket dobtak piacra… csak valószínűleg túl korán. Úgy tűnik még nincs arra szüksége senkinek, hogy a hűtőszekrény, a mosógép, a lámpák, a kutyaeledel adagoló, a kávéfőző, a függönyök és a lakás ajtaja mind össze legyenek kapcsolva. 

Tehát felejtsük el az okosotthon koncepciót? Dehogyis!!!


Kezdjük inkább apró, ám annál hasznosabb lépésekkel!

Feledékenység ellenszere: okoskonnektor

Próbáld ki milyen megnyugtató érzés, ha van egy-két okoskonnektorod és a feledékenységedben bekapcsolva hagyott elektromos eszközöket távolról is le tudod kapcsolni, nem kell visszarohanni.

Rémálmod a csőtörés?

Helyezz el egy vízfolyásérzékelőt, és egy vízelzáró szelepet: ha riasztást kapnál a mobilodra, csak egy gombnyomás és akár távolról is elzárod a vizet, ezzel bizony komoly károktól óvhatod meg magad. 

Éjszakai botladozás helyett
Gondolj bele: mennyivel kellemesebb éjszaka, a sötétben kibotorkálás helyett, mozgásérzékelőre felkapcsolódó halvány fény kíséretében kimenni a mosdóba.

A láthatatlan gyilkos elkerülése

Fűtés szezonban pedig növelheted a biztonságérzetedet, ha nem csak beszerzel egy szén-monoxid érzékelőt, hanem akár csak egyetlen ablakra elektromos motort szereltetsz, és így ha az okosotthon rendszer riasztást érzékel, az ablak kinyílik, máris elkerülheted a veszélyt. 

Spórolj!

Gondolnád, hogy az elektromos redőnyök időjárásnak/napsütésnek megfelelő használatával, okos automatizmusok kialakításával még a fűtés számládon is spórolhatsz?! 


Gondolkodj praktikusan és olyan okosotthon eszközöket válassz, amik valóban megkönnyítik és nem bonyolítják az életedet :)

0 Tovább

6 okos biztonsági és kényelmi tipp miniszabi idejére

Pár napra elutazol és szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat? Adunk néhány tippet, hogyan segíthet az okos otthonod abban, hogy lakásod minél kevésbé legyen célpontja egy esetleges behatolásnak: 

1.) Jelenlét szimuláció elektromos redőnnyel

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyeletMindig eldöntendő kérdés, hogy elutazáskor mit is tegyünk a redőnyökkel. Hiszen ha pár napig folyamatosan felhúzva tartjuk, akkor persze napközben a szokásos állapot látható kívülről, éjszaka azonban igencsak feltűnő lehet egy megfigyelő számára, hogy a redőnyöket senki sem húzta le. Ha viszont pár napra leeresztve hagyjuk a redőnyöket, akkor nappal lehet feltűnő, hogy semmilyen mozgás nincs a házban... tehát könnyebb a behatolás. Erre kiváló megoldás lehet az okos otthon rendszerrel vezérelhető motoros redőnyök használata, amelyet beprogramozva a redőnyök ugyanazt a rutint hajtják végre mintha csak otthon lennénk. Ráadásul a lakást díszítő szobanövények is fényhez jutnak az utazásunk ideje alatt. 

2.) Jelenlét szimuláció fényekkel

Nincs elektromos redőnyöd? Sebaj! A világítás szabályozásával is keltheted azt a látszatot, mintha otthon lennél. Főképp az utcára néző ablakok, illetve az ajtó előtti világítás időközönkénti felkapcsolása lehet igencsak hasznos, és az esetleges figyelők számára olyan jel, amely arra utal, bizony ebben a házban mozgás van. Okos otthon rendszeredben könnyedén eltárolhatsz egy rutint, ami szerint kora reggel, és sötétedéskor fel-fel kapcsolódik néhány lámpa egy rövid időre. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

3.) Okos konnektor használata

Ha még nem ruháztál be okos otthon rendszerre, akkor próbáld ki első lépésben az okos konnektort! Az okos konnektor segítségével időzíthető az általa vezérelt elektromos eszköz, legyen ez akár egy kinti lámpa, vagy bármely beltéri lámpád, vagy éppen az akvárium lámpája - így nem csak a biztonságért, hanem a halak kényelméért is tettél :)

Társasházban laksz? A hangok is hallatszanak akár az utcán, akár a folyosón? Akkor használd az okos konnektort multimédiás eszközeidhez: este jó nagy hangerőre állítva kapcsolja be a zenét - ezzel is sugallva az esetleges rosszakarónak, hogy valaki bent éppen nagyon jól érzi magát.

4.) Távoli felügyelet

Okos otthon rendszered persze távolról is folyamatosan ellenőrizhető egy arra megfelelő alkalmazással. Néhány mozgásérzékelő, néhány kamera és bármilyen szokatlan cselekvést tapasztal a rendszer, azonnal értesítést küld a mobilodra. Amelyen te akár rögtön ellenőrizni is tudod, hogy a kerítésen éppen csak egy bátor macska ugrott át, és ezt érzékelte a rendszer vagy egy valódi veszélyt jelentő esemény történt. 

Te is feledékeny professzor vagy? Indulás előtt még vasaltál, de nem emlékszel biztosan, hogy kikapcsoltad-e a vasalót? Ha okos konnektort használsz, akkor akár távolról is lekapcsolhatod, megelőzve ezzel az esetleges károkat. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

5.) Okos zár a legvégső esetre

Pont elfelejtettél szólni az anyósodnak, hogy elutaztok pár napra?  ;) Vagy megkérted a szomszéd nénit, hogy az utazás ideje alatt locsolja meg a virágokat? A lakás ajtajára helyezett okos zárat egyrészt időzíteni is tudod, másrészt akár távolról is ki tudod nyitni a lakás ajtaját, ha be szeretnél valakit engedni a távollétedben. 

6.) Kényelem bebiztosítva

A legtöbb termosztát ma már egyszerűen programozható egy fix időben való bekapcsolásra, de mi van ha közbejön valami és hamarabb érkezel haza? A hideg lakásba belépni, arra várni, hogy felfűtsenek végre a radiátorok, legyen végre melegvíz... nem a legkellemesebb "mindenütt jó, de legjobb otthon" hazaérkezés. Okos otthon rendszerrel azonban váratlan hazautazás esetén elindíthatod a fűtést, a vízmelegítőt és máris úgy érkezel haza, mintha a házad csak rád várt volna. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

0 Tovább

A 3 legfurcsább eszköz a CES-en

Még az év egyik legnívósabb tech eseményén is előrfordulhat, hogy valami nem működik, nem úgy működik, ahogy kéne, vagy egyszerűen csak semmi értelme.

Másnéven, ez a rovatunk bemutatja a bakik, a futottak még és a túl okosított eszközöket a CES 2018-on.

Trónok harca

A furi dolgok listáját kezdjük mindjárt a kedvencemmel, az intelligens WC-vel. Már maga az intelligens jelző használata furcsa, ha egy toalettre gondolunk, de nézzük mi van a lefolyó mélyén.

A Kohler legjobbja kéz nélküli lehúzást, bidet funkciót, lábmelegítőt, fenékszárítót, szagelszívót, zenét, éjszakai fényt, és wc deszka hőmérséklet szabályzót kínál. Valószínűleg ezzel kimaxolta egy illemhely összes lehetséges funkcióját, vajon lesz, aki felveszi vele a versenyt?

Persze az illemhely hangvezérléssel irányítható, ahogy ez manapság trendi.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: CNET

Tükröm, tükröm...

Szintén a Kohler-től érkezik a Verdera névre keresztelt tükör, amely már beépített Amazon Alexával rendelkezik, hogy borotválkozás közben is legyen kivel csacsogni. 

A leghasznosabb funkciója a rajta lévő fények dimmelése, tehát este, amikor kibotorkálsz a mosdóba és az intelligens wc-d fénye nem elég, akkor a tükröd is szolgáltat egy tompítottabb fényforrást. Ezt persze a FIBAROval is könnyedén meg tudtok oldani, ahol egy okos tükör áráért akár egy egész rendszert kaphatsz.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: CNET

A fagyi visszanyal

Az idei CES nagy felsülése, persze csak az áramszünet után, az LG  CLOi névre keresztelt robotja volt. 

Valószínű lámpaláz érte a pici eszközt, mert a live demo nagy részénél nem reagált a cég marketing  alelnökének parancsaira. Pedig az LG-nek a ThinQ szoftverrel ellátott, Google hangvezérlésű robotja lett volna az idei nagy dobása.

A robot eredeti terv szerint azt mutatta volna be, hogy az LG AI technológiája mennyiben megkönnyíti a konyhai okos eszközök használatát. Csupán egy kérdéssel megtudhatod a hűtőd tartalmát, vagy hogy a mosogatógéped végzett-e már.

Az ötlet kiváló, könnyű elveszni manapság a sok összekapcsolt eszköz között. Sajnáljuk, majd jövőre.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: The Guardian

0 Tovább

Milyen hosszú távú következményekkel jár a szén-monoxid?

Arról, hogy mi a szén-monoxid és hogyan keletkezik, már előző blog bejegyzéseinkben olvashattatok.

Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a levegőben akár kis mennyiségben jelenlévő szén-monoxid, hosszú távon milyen következményekkel jár.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid egy nagyon mérgező gáz.  Belélegzés után, a véráramba kerülve, a szén-monoxid atomok csatlakoznak a vörösvértestekhez. Így komplex szén-monoxid-hemoglobin atomokat képeznek, amelyek csökkentik a szervezet oxigénfelvételét, ezáltal akadályozva az oxigén ellátást. Huhh, ezzel le is tudtuk a mai napra a kémiát.

Mivel a szén-monoxid 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vörösvértestekhez, mint az oxigén, ezért a szén-monoxidot már csekély mennyiségben is megköti szervezetünk.

És itt kezdődik a probléma.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

Amennyiben nagy mennyiségben van jelen szén-monoxid a levegőben azonnali, könnyen érzékelhető hatásokat vált ki. Ilyen a fejfájás, a szédülés, az émelygés, extrém esetben látás- és hallásképesség csökkenése, eszméletvesztés, vagy akár halál.

Kis mennyiségben a szén-monoxid mérgezés hatásai már nem ennyire egyértelműek. Hosszú távon tehát, anélkül, hogy ezt észrevennénk, csökken a szívizmot ellátó koszorúerek keringése, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, koszorúér szűküléshez, és növekszik a szívinfarktus kockázata.

Ismerősek ezek a következmények? Lehetséges, mivel a dohányzás is, például, aktív szén-monoxid kibocsátással jár.

Szerezz be szén-monoxid érzékelőt!

Szerencsére van megoldás. Manapság már nagyon kifinomult szén-monoxid érzékelőket lehet találni a piacon.

Ilyen a FIBARO Szén-monoxid érzékelője. Már alacsony koncentrátumban is jelzi a mérges gáz jelenlétét és az előre megadott beállítások szerint, akár ki is szellőzteti a házad.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

0 Tovább
«
12345

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)