Az elmúlt hetek könnyebben mentek még nekünk állattartóknak is, hiszen folyamatos felügyelet mellett tarthattuk négylábú barátainkat. Ki akart menni? Kiengedtük. Melege volt? Hűtöttük a levegőt. Szomjas volt és friss vizet kért inkább? Kicseréltük neki. Éhes volt? Adtunk neki enni. Mégsem kérte? Eltettük a hűtőbe. Unatkozott? Játszottunk vele. Törődésre vágyott? Megsimogattuk. Otthon voltunk velük, így minden lépésüket, minden mozdulatukat követni tudtuk, ha kellett, azonnal tudtunk reagálni. És most vége a karanténnak, szép az idő, itt a nyár. Újra irodai munkavégzés van, és a hétvégéket is inkább a szabadban töltjük mint a falak között bezárva. Mi lesz így a négylábúakkal? 

Mutatunk néhány okosotthon tippet és okoseszközt, amivel kellemesebbé tehetjük számukra az egyedüllétet, és könnyebben el tudjuk látni őket, akár távolról.

Hőmérséklet szabályozás


Egyik legfontosabb a kisállataink életében a megfelelő hőmérséklet. Nem szeretnénk ha fáznának, nem szeretnénk ha melegük lenne. Okosotthon rendszerünkben ott van a légkondícionáló és a redőnyök vezérlése. Attól függően, hogy milyen az idő kint, állíthatjuk a redőnyök állását, vagy a légkondícionáló ventillátorának sebességét vagy a lapátok állását az eszközön. Távolról, az applikáció használatával azonnal működésbe hozható a redőny és a légkondi is.

Kimegy, bemegy


Cicák és kutyák is szeretnek az udvaron lenni, de néha abból is elég és be akarnak menni a hűvös lakásba. Ha nem vagyunk otthon, akkor mi nem tudjuk nyitogatni nekik az ajtót, de az okos kutya/cica ajtó megoldja ezt a problémát. A kisajtó nyitását akár időzíthetjük is, vagy mozgásérzékelőhöz is köthetjük, de akár magunk is irányíthatjuk távolról. Ha pedig kedvencünk már megtanulta, hogy és hol kell kimennie, ha nincs otthon senki a családból, akkor teljesen önállóan képes lesz közlekedni. Így ha szabad levegőre támad kedve menni, csak kimegy a kisajtón és már bele is szagolhat a finom illatokkal teli levegőbe.

Okos a kutya - jutalomfalat adagoló


Léteznek már olyan kutyák számára szórakoztató etetők, amivel jutalomfalatot lehet adagolni számukra. Ha megcsinálják, elvégzik a feladatot, megnyomják, elfordítják a megfelelő helyen az eszközt, akkor jutalomfalatot adagol számukra. Ezzel nem csak a nassolást biztosítjuk számukra, de szórakoztató feladatokkal le is tudjuk kötni őket. Csak vigyázzunk, mert ha gyorsan tanuló, okos fajtánk van, akkor 2-3 ismétlés után már gyerekjáték lesz számára, hogy jutalomfalathoz jusson.

Egyetlen cica sem képes maga után feltakarítani

Nem is kell nekik ilyet tenni. Manapság már elérhető olyan okos cica alomtartó, ami érzékeli, ha a cica elvégezte dolgát, majd kiválogatva begyűjti a cica kakit. Egy olyan tartóban gyűjti a nemkívánatos elemeket, amely kiválóan magába zárja a szagokat és egy egyszerű kattintással levehető az alomdobozról. Így a cica minden alkalommal friss és tiszta alomba végezheti dolgát. Nem lesz finnyáskodás. Sőt, még a telefonra is tud értesítést küldeni a alomtartó, hogy tele van a gyűjtődoboz, üríteni érdemes.

Automata labdaadagoló a kutyáknak

Labdázni szeret? Legjobban annak örül, ha valaki eldobja és visszahozhatja? Már ez is megoldható anélkül, hogy ott lennénk. Az automata labdaadagaló gépek kilövik labdát kutyusunk, de akár mi is indíthatjuk a kilövést a telefonunkról. Ezzel órákat el tud játszani, mozgásra motiválja, így biztosan nem fog eltunyulni kiskutyánk.  

Automata egér a cicáknak

Cicák szeretnek mindent üldözni legyen az kisegér, lézerfény, vagy egy tollas bot. A felhúzhatós kisegerek továbbfejlesztett verziója már okostelefonról is vezérelhető. Így ha úgy érezzük kiskedvencünknek szüksége van egy kis mozgásra, bekapcsoljuk az egeret és cicánk élvezettel fogja üldözni az automata egeret. Az egér szenzorai pedig nem engedik, hogy elkapja. Nem adja könnyen magát.

Automata eledel vagy víz adagoló

Fontos, hogy ebben az időszakban mindig megfelelő mennyiségű víz legyen a kiskedvencünk előtt. Automata keringetős itató vagy itatókút képes folyamatosan friss vizet biztosítani kedvencünknek. Az etetés sem lehet akadály, több rekeszes automata etető segít abban, hogy előre időzítve kapja meg kisállatunk az éppen aktuális adagját.

Ez csak néhány példa arra, hogyan tudjuk új ellátni kiskedvencünket, hogy ott se kelljen lennünk. Mindemellett érdemes figyelembe venni, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik a négylábú barátunkkal eltöltött minőségi időt. Ne hanyagoljuk el őket nyáron sem!