okosotthon amazon echo echo dot hangvezérlés smart home AI mesterséges intelligencia

A segítség hívása a megfelelő időben lehet a döntő abban, hogy egy vagy több élet megmeneküljön. Szerencsére egy anya és a lánya Új-Mexikóban éppen emiatt megmenekült. A különleges a történetben, hogy nem ők indították a hívást, hanem az intelligens asszisztens hívta fel és értesítette a rendőrséget az épp folyamatban lévő incidensről.

A Bernillo Megyei Sheriff Osztály hatóságait riasztották egy állítólagos incidensről, amelyet a 911-en jelentett egy okos eszköz. Az operátor hallotta a kiabálást a háttérben – Eduardo Barros és barátnőjének felettébb hangos vitáját. Barros, aki vigyázott aznap a házra, állítólag pisztolyt szegezett barátnőjére, és azt kérdezte: „Did you call the sheriffs (Hívtad a rendőrséget)?” Az okos eszköz hallotta a parancsot „Call the sheriffs (Hívd a rendőrséget!)” és indította is a hívást.

A rohamosztag megérkezett a helyszínre és sikeresen elfogták a tettest néhány óra tárgyalás után. A barátnője megsérült, a rendőrség jelentései szerint, de a kislánya sértetlen volt.

A megyei seriff, Manuel Gonzales kifejezte elismerését a technológiáról. „A sürgősségi szolgálatokkal való kapcsolatfelvétel új technológiájának váratlan használata valószínűleg segített megmenteni az életet. Ez a csodálatos technológia határozottan segített megmenteni egy anya és gyermeke egy nagyon erőszakos helyzetből.”

Valójában ez nem az első eset, hogy az IOT (Dolgok Internete) segített a törvény ügyében. 2016-ban az Amazon átadta az egyik Echo eszközének adatait, amelyek egy 2015-ös gyilkosság vizsgálat során kulcsfontosságú bizonyítékként szolgáltak.

Míg a mesterséges intelligencia jogainak kérdését még meg kell vitatni, az már biztos, hogy ezek az okos eszközök folyamatosan figyelnek. Mindkét ügy esetében, ez a mindent halló jelenlét bizonyított. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor az intelligens eszköz olyat hall, amit nem szeretnénk. A feladatunk az, hogy megtaláljuk az aranyutat a biztonság és a magánélet védelme között.