Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 tuti tipp miniszabi idejére, hogy a lakásod biztonságban legyen

Az okos otthon segítségével akkor is kapcsolatban maradhatunk a lakásunkkal, ha nem vagyunk otthon, sőt akkor is, ha épp a világ másik végén nyaralunk. Mindig tudni fogjuk, hogy mi történik otthonunkban.


Az okos otthon technológia lehetővé teszi, hogy távolról is szemmel tudjuk tartani a házat, ha elmegyünk egy hosszabb üzleti útra vagy épp csak elutazunk vidékre pár napra. Egy ilyen út alkalmával mindig bennünk bujkál, hogy lekapcsoltuk-e vajon a villanyt, kihúztuk-e a vasalót, bezártuk-e az ajtót és nem fognak-e betörni hozzánk, amíg távol vagyunk. 

Az okos eszközök segítségével, kamerával, érzékelőkkel, szenzorokkal, mindent le tudunk ellenőrizni a házon belül és kívül. És nemcsak ellenőrizni tudjuk, hanem távolról állítani, be- vagy épp kikapcsolni az eszközöket. 

Mutatunk pár praktikus példát:

1.    A szénmonoxid és füstérzékelők jeleznek egy esetleges tűz esetén, mi pedig azonnal cselekedhetünk. Időben, gyorsan cselekedni pedig nagyon fontos ilyen esetben!

2.    A vízszivárgás érzékelőket főképp vizes helyiségekbe ajánlott telepíteni, így a mosókonyhába, a fürdőszobába vagy egyenesen a vízóra aknánkba. Így ezek akkor jeleznek, ha a szenzort víz éri, azaz csőtörésünk van, vagy beáztunk, esetleg nyitva hagytunk egy csapot. Roppant kellemetlen úgy hazaérni, hogy úszik a fél ház, vagy több köbméter víz elfolyt az aknában. A vízjelző szenzor ebben lesz segítségünkre!

3.    Kameránk már akkor is jelzést küld nekünk, ha egy idegen csenget nálunk. Ilyenkor a munkahelyünkről is meg tudjuk nézni élőben, hogy ki jár épp nálunk, sőt, bele is tudunk szólni a kaputelefonba.

4.    Az okos konnektorok segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy minden le van-e kapcsolva. Energiát spórolunk, és az sem fog minket piszkálni távollétünkben, hogy nem hagytuk-e bedugva a kávéfőzőt.

5.    Az okos zárat távolról tudjuk nyitni, zárni, így például ha a nagyszülők nálunk korábban érkeznek meg, be tudjuk őket engedni. Ha pedig elfelejtettük bezárni az ajtót, megtehetjük utólag is, bárhonnan!

Ezekkel az okos eszközökkel garantáltan nyugodt lesz a nyaralásunk, hiszen otthonunkat a lehető legnagyobb biztonságban tudhatjuk!

0 Tovább

4 egyszerű ötlet az okos otthon kialakításhoz

Sokan vannak úgy az okos eszközökkel, hogy inkább bele sem kezdenek még egy róluk szóló cikk olvasásába se, mert azt hiszik, hogy minden kínaiul lesz és nem fognak érteni belőle semmit. Az pedig egyenesen elképzelhetetlen nekik, hogy beruháznak majd bármilyen okos eszközbe és azt otthon egyedül telepítik, használják. Pedig az okos otthon kialakítása nem bonyolult, legyünk bátrak a tervezésénél!

Vágjunk bele bátran!

Valójában sokkal egyszerűbb az ilyen eszközök telepítése, beállítása és kezelése, mint az elsőre tűnhet. Az ezzel foglalkozó szakemberek szívesen fogadják az érdeklődőket, segítségünkre lehetnek a kezdésnél: elmagyarázzák a működésüket a beállításoktól kezdve egészen addig, hogy mit hova érdemes elhelyezni a lakásban.
Ne felejtsük, hogy a legtöbb okos eszköz „plug and play” elven működik, azaz bedugjuk, és már használhatjuk is. A komolyabb eszközöknél is szinte magától feláll a rendszer, nekünk csak egy telefonnal vagy tablettel kell rácsatlakozni és egy egyszerű, átlátható menüben személyre tudjuk szabni a beállításokat. 
Példának hoztunk 4 egyszerű ötletet, amivel okosítani tudjuk házunkat, és használatukkal belerázódhatunk az okos otthonok világába.


1.    Legyen fény! – Az okos világítás


A legelső és legegyszerűbb lépés, ha az okos technológiával akarunk megismerkedni, az az okos világítás lesz. Az izzókat becsavarjuk a foglalatba, letöltjük a hozzá tartozó applikációt a telefonunkra és készen is vagyunk. 
Az applikáció használata ezután tényleg gyerekjáték, állíthatunk a fényerőn, a világítás színén, beállíthatunk egy időrendet, hogy mikor és melyik lámpa kapcsoljon fel és le. Ugye, ha nem vagyunk otthon, jól jön az, hogy néha felkapcsol egy-egy lámpa, ezzel imitálva, hogy mégpedig ebben a házban vannak.

2.    Csatlakozzunk! – Az okos konnektorok


Szintén nincs más dolgunk vele, mint bedugni a konnektorba, csatlakoztatni a készüléket és így szinte bármi intelligens lehet otthonunkban. Ezután az applikáció segítségével akár a nyaralás során ellenőrizhetjük, hogy mindent lekapcsoltunk-e, vagy munkából hazafelé bekapcsolhatjuk a kávéfőzőt, hogy forró fekete várjon minket otthon. 
Itt is, mint az okos izzóknál beütemezhetjük, hogy mi mikor kapcsoljon be vagy ki. Ezzel nem utolsó sorban rengeteg energiát spórolunk meg!

3.    Figyeljünk! – Az intelligens érzékelők


Az intelligens érzékelők a saját és családunk épségét, házunk háborítatlanságát figyelik éjjel-nappal. Ezeket pedig egyszerűen fel tudjuk fúrni vagy ragasztani bárhová és onnantól nincs más dolgunk, minthogy csatlakoztatjuk telefonunkat és az applikáción keresztül figyeljük az értesítéseket. Itt még a beállításokkal sem kell sokat vesződni, mivel ha baj lenne, jelez a rendszer.
Például egy füstérzékelő sokat segíthet, ami a telefonunkon keresztül jelez, ha épp füstöl valami, mi pedig egyből értesíthetjük a tűzoltókat. Vagy egy víz érzékelő is a segítségünkre lehet, amit akár a hétvégi ház vízaknájában helyezhetünk el, így egy esetleges csőtörés esetén nem hetekig fog folyni a víz, hanem már aznap tehetünk ellene. A mozgásérzékelők pedig jeleznek, ha valaki illetéktelen járkál a kertünkben, házunkban.

4.    Melegedjünk! – Az okos termosztátok


Telepítésük maximum 30 percet vesz igénybe. A régi termosztátot le kell választanunk, az újat pedig felhelyezni a helyére, csatlakoztatni a rendszerhez. A többit pedig telefonunkról beállíthatjuk. A kívánt hőmérsékletet akár szobánként, hogy mikor kapcsoljon be a fűtés, vagy mikor kapcsoljon takarékra.

0 Tovább

5 érv az okos otthon mellett

Sokan felteszik maguknak a kérdés: mire is jó az okos otthon? Vajon mennyivel nyújt többet, mint a hagyományos biztonságtechnikai és kényelmi berendezések?

#1 – Nagyobb biztonságot nyújt

Olyan biztonsági funkcióval van ellátva a rendszer, amivel a kedvenc mobileszközén megnézheti, hogy a gyerekek leoltották-e a villanyokat, a hajvasaló ki lett-e húzva, vagy épp megy-e még a tv a gyerekszobában. Egy ujjmozdulattal le tudja mindezt kapcsolni, miközben már a munkába tart.  Ha imitálni szeretné távolléte alatt, hogy van valaki a lakásban, akkor akár automatizálva is megteheti ezt egy egyszeri beállítással, vagy Ön is időnként kapcsolgathatja a villanyokat otthon a távolból. Nem csak Ön, hanem a családja is élvezheti ezt a kényelmet. 

#2 – Távolról bezárja a házat

Talán az egyik leghasznosabb része az élő otthonnak, hogy távolról tudja nyitni, zárni az ajtókat. Hányszor fordult már vissza a munkába menet, mert nem volt benne teljesen biztos, hogy bezárta-e a bejárati ajtót? A rendszeren keresztül, bárhonnan leellenőrizheti, és akár be is zárhatja azt egy gombnyomásra. Ez a funkció akkor kapóra jön, ha a gyerekek előtt kell a munkába indulnia, és a gyerekek a buszhoz rohanva elfelejtették bezárni az ajtót. Nem kell másra koncentrálni, csak a munkájára, mivel a kedvenc mobileszközével bármikor ellenőrizheti akár a nyílászárókat is.

#3 – Tartsa az egyik szemét állandóan az otthonán

Sajnos nem lehetünk mindenhol egyszerre. Ez azt jelenti, hogy hiába nyaralunk valahol, az otthonunkat nem tudjuk felügyeletünk alatt tartani. Az otthonautomatikai rendszerrel könnyen nyomon követheti, hogy mi történik az otthonában, és biztosra mehet, hogy nem lesznek ezentúl hívatlan vendégei. Egy képernyőérintéssel bárhonnan megnézheti, hogy épp mi folyik otthon. Korábbi cikkünk a témában!

#4 – Nagyobb kényelem a hőmérsékletszabályozásban

Sokszor rohanva hagyjuk el a lakást reggel, és elfelejtjük a termosztátot átállítani, hogy ne az üres lakást fűtse egész nap, amíg haza nem érünk este. Ha egész napra kikapcsoljuk a fűtést, akkor hazaérve hosszú időt kell várni arra, hogy újra meleg legyen. Ezt az otthonautomatikai rendszerekkel már könnyen kiküszöbölheti! Miért ne indítaná el a fűtést még az irodából, mielőtt még elindulna haza?! Ha időzítve van a fűtés, akkor meg miért ne késleltetné a fűtés indítását, ha közbejött egy késő estig nyúló vacsora egy kedves ismerősével, vagy épp a családdal? Ez nem csak energiatakarékosabbá teszi az otthonát, hanem így igazán a „ház urának” érezheti magát, és még spórol is mellette.

#5 – Időt takarít meg

Vitathatatlan, hogy egyre kevesebb időnk van ebben a rohanó világban. Mindenki szereti a kényelmet, de nem tud már honnan időt elvenni. A tennivalók listája néha úgy tűnik, hogy soha véget nem érő. Egy otthonautomatikai rendszerrel soha nem kell már azon aggódnia, hogy mit hagyott otthon égve, bekapcsolva maradt-e a vasaló, bezárta-e a bejárati ajtót, megy-e a fűtés, vagy épp ki ért haza. Nem kell ezek miatt hazaszaladnia, vagy mindezt hazaérve ellenőriznie. Röviden! Könnyen takarít meg időt, mivel egy érintéssel mindent ellenőrizhet, kontroll alatt tarthat.

0 Tovább

5 legjobb okos otthon tipp az idősebb generáció védelmében

Az intelligens otthoni technológia trendjei túlmutatnak a pánik gombokon. A modern intelligens otthonok lassan, de biztosan felbecsülhetetlen értékű eszközzé válnak: segítenek gondoskodni idősebb hozzátartozóinkról, akik bizony nem akarnak megszokott otthonukból kimozdulni, de sajnos az egyedüllét veszélyeket tartogathat a számukra. 

Milyen okos otthon funkciók segíthetnek nekünk abban, hogy az egyedül élő idősebb rokonainkat biztonságban tudhassuk? 


1. Észreveszi a szokatlan cselekvéseket 

A házban stratégiailag telepített mozgásérzékelők jelezhet nekünk, hogy idős rokonunk mikor ébred, hogyan közlekedik a helyiségeken belül vagy éppen kinyitja a hűtőszekrényt. A rendszer rögzíti a napi rutint, és ha a megszokottól eltérőt tapasztal, ezt is észleli. Például figyelmeztetést kaphatunk, ha a ház lakója a szokásosnál sokkal hosszabb ideig az ágyban marad vagy a fürdőszobában több időt tölt (persze tiszteletben tartva magánéletét).

2. Figyeli a bejárati ajtót

Intelligens zárral és mágneses ajtóérzékelőkkel a családtagok minden alkalommal értesítést kaphatnak, amikor valaki belép a házba vagy elhagyja otthonát. Sőt az intelligens ajtózárak programozhatók, hogy ütemezett, ideiglenes hozzáférést biztosítsanak a rendszeresen házhoz járó gondozók, orvosok számára, illetve esetlegesen vészhelyzetben távolról is ki tudjuk nyitni a bejárati ajtót a segítségül érkezőknek. Különösen előnyös az olyan idősek számára, akik egyre nehezebben mozognak, valamint azoknak a korai stádiumban lévő demenciában szenvedőknek, akik számára akár veszélyes lehet a ház elhagyása.

3. Segíthet a gyógyszerek használatának nyomon követésében

A funkció kiépítéséhez szükség van egy különálló gyógyszeres szekrény beüzemelésére, amelynek az ajtajára okos zárat szerelünk. Így a csatlakoztatott aktivitási napló elérhető lesz egy okostelefon alkalmazással, amelyen nyomon követhető, hogy a szekrény mikor volt nyitott állapotban. Sőt megelőzésképpen létrehozhatunk intelligens szabályokat kreatív módon gyógyszerbevételi emlékeztető küldésére:  Például a konyhában lévő fény különböző színváltozásokra programozható, amikor az éjszakai gyógyszereket kell bevenni, és addig nem vált vissza az eredeti színére, amíg az gyógyszeres szekrény zárja nem érzékeli a kinyitás és bezárás folyamatát. 

4. Figyelmeztet biztonsági szituációkra

A füst, a szén-monoxid és a vízérzékelők segítségével extra biztonsági intézkedést hozhatunk létre. Tegyük fel, hogy valaki elfelejti kikapcsolni a tűzhelyet, de ott hagyja főzés közben az edényt és valami égni (füstölni) kezd, vagy a forró víz elárasztaná a konyhabútort. Azonnali értesítést kaphatunk a mobiltelefonunkra, amelyet követően az elektromos tűzhelyet azonnal távolról kikapcsolhatjuk, és akár értesíthetünk egy közelben lakót, hogy idős szerettünk segítségére siessen. Hasonlóképpen, az intelligens termosztát biztosítja, hogy a ház soha nem túl meleg vagy túl hideg. Hideg téli napokon, amikor esetleg a bent lakó elfelejtetené bekapcsolni a fűtést, az egészsége is veszélybe kerülhet. 

5. Bűnmegelőzés, védelem a házon belül is

Sokan ódzoknak attól, hogy a házukon belül is kamerákat helyezzenek el, de kétségtelen, hogy az otthonunkba csatlakoztatott kamerák bizony hasznos eszközök lehetnek például betörés esetén. A mozgásérzékelő és a kamera lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkra érkező riasztás esetén azonnal lássuk a riasztást kiváltó cselekvést és távolról nyomban intézkedjünk. Az idősebbek sajnos különösen ki vannak téve külső behatolóknak. 

(Forrás: homecaremag.com)


 

 

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)