Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fűts okosan!

Eddig igen kegyes volt hozzánk a tél. Nem hozott nagyon komoly mínuszokat és havazás sem volt nagy mértékű. Ez viszont azt jelenti, hogy még meglesz a böjtje és jöhetnek még a nagy mínuszok. Belegondoltál már, hogy eddig mennyi volt a fűtésszámla? Akkor ha bejön a nagy hideg ez az összeg mekkorára ugrik majd? Hatványozódhat is akár. Fűts okosan, hogy a fűtésszámla vége ne a csillagos ég legyen.

Hagyományos termosztátot lecserélve okos központi fali termosztátra az otthonod egészét tudod kontrollálni, vagy radiátorra szerelhető okos termosztátra szobánként is felügyelni tudod fűtésedet.

Okos fali termosztátot beszerezve egy modern és elegáns megjelenésű fűtésvezérlőt kaphatunk, de a külsőség mellett legyen az is fontos, hogy milyen okosotthon rendszerbe illeszthető. Praktikus lehet ha van háttérvilágítása, hogy szürkületben vagy sötétben is le tudjuk olvasni az aktuális hőmérsékletet. Kijelzőjén a legjobb, ha nem csak a hőmérsékletet mutatja, hanem hogy visszajelzést ad a termosztáthoz csatlakoztatott fűtő eszköz működtetéséről és azt is kijelzi, hogy csatlakoztatva van-e az okosotthon rendszerhez vagy valamiért ledobta az. Ez az eszköz a hőmérsékletet ott méri, ahol elhelyezésre került és ez alapján képes irányítani a fűtést a kívánt hőmérsékletre.

Az okos radiátor termosztát szobánként képes a hőmérséklet szabályozására, ugyanis radiátoronkénti vezérlést biztosít. Ahány radiátor van otthonunkban, annyi radiátor termosztát szerelhető fel. Minden radiátor termosztát saját hőmérséklet érzékelővel van ellátva, így egyedileg tudjuk figyelemmel kísérni az adott szoba hőmérséklet változását, egyedileg tudunk beavatkozni. Így a nem használt szobákban takarékoskodhatunk a fűtéssel, míg a kulcsfontosságú helyeken mint fürdőszoba a megfelelő időben megfelelő hőmérsékletet tudunk biztosítani.

Az okos termosztátok - akár fali, akár radiátor - okosotthon rendszerbe integrálásával a központi kezelőfelületről irányíthatjuk fűtésünket. Sőt automatizmust állíthatunk be, páldául szellőztetéskor az adott szoba radiátorát kapcsolja le a rendszer. De nem lesz többet olyan eset sem, hogy a hideg lakás vár ránk, mikor hazaérünk, mert heti ütemterv megadásával a fűtési rendszerünk önállóan működik, anélkül, hogy bele kellene nyúlnunk minden nap. Megtörténhet, hogy nem számítottunk akkor hidegre egy adott napon, így a heti ütemtervünk felülírásra szorul. Ez is megoldható, hiszen az okosotthon mobil applikációt használva telefonunkról bárhonnan bármikor módosíthatjuk az előre felprogramozott tervet, úgymond bele tudunk nyúlni.

Ugye jól hangzik, hogy mindig meleg lakásba érkezzünk haza, de a feleslegesen fűtött szobák ne emeljék a fűtésszámla végösszegét?! Készülj fel, mert jönnek a mínuszok!  

0 Tovább

3 nyomós érv az okos fűtésszabályozás mellett

Minimum három okom volt arra, hogy az okosotthonos fűtésszabályozás adta lehetőségeket végig vegyem egy napom során. A szeptember általában nagyon szeszélyes az időjárás tekintetében, igazi vénasszonyok nyara a napközbeni napsütés, és a hajnali fagyok pedig már a telet hívogatják. Lassan azonban elbúcsúzhattunk a kellemes, meleg napoktól.

1. Helyiségenkénti fűtésszabályozás

Ilyenkor már hűvösek az éjszakák. Biztosan bekapcsolta már majdnem mindenki a fűtést a lakásba, ami az estékhez jól jön, de azt is tudjuk, hogy mindenkinek más a hőfok igénye alvás közben. Egy önálló radiátor termosztát használatával személyre, pontosabban szobára tudjuk szabni egyénileg a hőmérsékletet. A gyerekszobában a kellemes 22 fokot tudjuk tartani, míg a szülői hálóban a 19 fokot fogjuk ideálisnak érezni. A reggelek sem telnek így majd fázósan, hiszen mire kimászunk az ágyból addigra a rendszer felfűti a reggeli készülődéshez szükséges helyiségeket.

2. Energiamegtakarítás

Napközben nincs otthon a család, vagyis felesleges túlfűteni a lakást. A fali termosztáttal összedolgozva okosotthon rendszerünk az egész lakásban egy fix 18 fokot tart majd fel mindaddig, amíg haza nem érünk. Egy órával a hazaérkezés előtt, az okosotthon rendszer segítségével el tudom kezdeni felfűteni a lakást. Így a gyerekek már kellemes melegbe érnek haza, nem kell izgulnom, hogy megfáznak a házi feladatuk készítése közben.

3. Távoli irányítás

Van még egy pontja a napnak, amit már a szüleinktől is úgy tanultuk, hogy figyelni kell. Az esti fürdés során meg ne fázzon a gyerek. Már ha végre eljutunk a fürdésig, és nem órákig tartó szócsatát vívunk arról, hogy induljon el fürdeni. Mégis ha nagyduzzogva magára csapja a fürdőszoba ajtót és be se enged minket, akkor sincs baj. Hiszen a tv elől a kanapén ülve az okostelefonos applikációjából magasabb hőfokra állítjuk a fürdőszobai fűtést és máris biztonságban tudhatjuk gyermekünk egészségét.

Én erre használom az okosotthonnal kapott okos fűtés megoldást. 

0 Tovább

Az otthon igazi melege

A házad, lakásod attól lesz igazán otthonos, ha jó érzésekkel térsz haza egy nehéz nap után, és valóban tudsz pihenni benne. Az okos otthonoknál éppen ezért a biztonság és az energiatakarékosság mellett a komfortérzet biztosítása is nagyon fontos!


Te is megpróbálsz úgy spórolni a fűtésszámlán, hogy amikor elindulsz otthonról, letekerd a fűtést, hogy az ne menjen feleslegesen egész nap? A téli nagy hidegekben ezzel sajnos inkább ártasz és pedig nem spórolsz, ráadásul a hideg lakásba hazaérve nem is érzed magad majd igazán komfortosan, mivel bőven kell idő ahhoz, hogy a napközben áthűlt szobák ismét megfelelő hőmérsékletűek legyenek. 


Miért ne tekerd le nagyon a fűtést?

Ha egy átlagos méretűnek mondható téglaházat vagy lakást fűtesz, akkor ott a szerkezet is átmelegszik a hőnek köszönhetően. Ha letekered a fűtést, a falak még legalább fél napig érezhetően adják le a meleget, ez viszont pont annyi idő, hogy mire hazaérsz, a falak is teljesen áthűlnek. Este bár bekapcsolod a fűtést, az áthűlt falak már a hideget fogják sugározni sok-sok órán keresztül. 
A falak újra felfűtése pedig sokkal nagyobb energiafelhasználást igényel, mintha egy kellemes szobahőmérsékleten hagynád napközbenre is a fűtést. 

Mi a megoldás?

Egy okos rendszer pont a fenti probléma megoldásában segít neked! Szerencsére már olyan okos fűtőrendszerek vannak, amiket a telefonodról is irányíthatsz. Így indulás előtt az irodából, az edzőteremből kilépve vagy épp bevásárlás közben is megnézheted, hogy hány fok van épp otthon és kedvedre állíthatod azt.
Óriási előnye, hogy ez a rendszer a szokásaid alapján felállít egy algoritmust és azt felhasználva szabályozza otthonod fűtését.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor elmész otthonról, bekapcsol a takarékos funkció, az üres lakásban csökken a hőmérséklet, mégsem hűl ki. Ezzel sok energiát megspórolsz úgy, hogy mégis meleg házba érhetsz haza. 
Ha te általában délután 5-6 óra körül érsz haza, akkor a vezérlés már 4 órától fokozatosan fűti fel a lakást, hogy a megfelelő hőmérsékletű szobába léphess be a nap végén.
Ha este 10-kor mész lefeküdni és általában 2-3 fokkal veszed le ilyenkor a fűtést, az okos rendszer követni fogja a szokásaidat, és ezek alapján felállít egy algoritmust, ami vezérli majd a fűtést. Neked már nem kell tekergetni a termosztátot, hanem a rendszer automatikusan lejjebb állítja a hőfokot éjjelre.

Praktikum és kényelem egyszerre?

A konyhában legyen 20 fok, a fürdőben 23, a garázst elég 16 fokon tartani? Amíg reggelizel vagy filmet nézel a nappaliban, miért menjen a hálószobában a fűtés 28 fokon? Minek fűteni a vendégszobát, ha csak hétvégén mennek át hozzád a barátok? Az okos vezérléssel nagyon egyszerűen minden helyiséget külön hőmérsékletre tudsz állítani, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást. 


Az okos otthonok már nem a jövő találmányait, hanem a jelen praktikáit jelentik, amik használatával rövidtávon megtérülnek a beszerzési költségeid. Otthonod pedig a saját igényeidre szabva teljesen komfortos lesz számodra, és nem utolsó sorban a környezet terhelését is csökkented!

0 Tovább

Milyen élethelyzetekhez passzol a legjobban egy okos termosztát?

Sokat bosszankodsz a fűtésszámlád miatt? Sosem ott és akkor van meleg, ahol te szeretnéd? Veled van a baj, vagy csak az élet kemény hozzád?

Szerintük egyik sem. Egyszerűen csak nem gondoltál még a fűtésed szabályozására. Ha nem vagy a szokások rabja, kis extra bevételt szeretnél a nagyszüleidtől örökölt lakásból, viszont minél kevesebb gonddal?

Akkor olvass tovább és meglátod hogyan segíthet rajtad egy okos termosztát.

FIBARO okos otthon smart home okos fűtés okos termosztát airbnb fűtésvezérlés z-wave

0 Tovább

Programozható vs. Okos termosztát – Mi a különbség?

“Minden okos termosztát programozható, de nem minden programozható termosztát okos.” Szólna a mondás, ha lenne ilyen.

Mindenestre, kétség sem fér hozzá, hogy ez két teljesen különböző fogalom. Ám mielőtt ebbe belevágunk, tisztázzuk:

Mi is az a termosztát?

Termosztát: a hűtő- vagy fűtőrendszerek fő vezérlő egysége. Általa lehet például a kazánt ki- bekapcsolni, annak alapján, hogy éppen fűteni szeretnénk, avagy sem. Ezen kívül, a termosztát hőmérséklet mérésére is alkalmas, vagy tartozik hozzá egy extra eszköz, amellyel rádió frekvencián kommunikál, és hőmérsékletet mér bárhol, ahova helyezzük.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

Radiátor termosztát vagy termosztatikus radiátorszelep: a radiátor szelepére szerelhető termosztatikus fej. Egy jobb fajta termofejjel egyszerre lehet hőmérsékletet mérni és fűtést szabályozni.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

Manapság egy programozható termosztát mindennapos dolog a háztartásokban. Általában egységesen tudod megadni, hogy a hét különböző napján mikor hány fok legyen az adott szobában, vagy akár az egész lakásban.

Jól hangzik, nem? Akkor mégis mitől lehet több egy okos termosztát?

Az okos termosztát azért lesz okos, mert hozzákapcsolható egy otthonautomatika rendszerhez, mint például a FIBARO okos otthon rendszer.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

A kommunikáció egy vezeték nélküli protokollon keresztül folyik, mint például a Z-Wave. A termosztát, vagy a termosztatikus fej így távolról is elérhetővé válik. Valamint sokkal kifinomultabb progamsorokat meg lehet adni neki, mint hogy melyik nap hogyan fűtsön.

Egy egyszerű példa: Ha éppen szellőztetünk, az ablakra felszerelt nyitásérzékelő jelzi a központi vezérlőegységnek, hogy nyitva az ablak. Erre az időre nem kell a fűtést megemelnie. Sőt pont ellenkezőleg, a szellőztetés idejére akár le is lekapcsolhatja a fűtést, majd újraindítja automatikusan, amikor érzékeli, hogy becsuktuk az ablakokat.

Ha mélyebben érdekelnek a FIBARO rendszer adta lehetőségek a fűtés, vagy akár a világítás, redőnyvezérlés terén, látogass el weboldalunkra és kérd ingyenes konzultációnkat!

0 Tovább
«
12

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)