Eddig igen kegyes volt hozzánk a tél. Nem hozott nagyon komoly mínuszokat és havazás sem volt nagy mértékű. Ez viszont azt jelenti, hogy még meglesz a böjtje és jöhetnek még a nagy mínuszok. Belegondoltál már, hogy eddig mennyi volt a fűtésszámla? Akkor ha bejön a nagy hideg ez az összeg mekkorára ugrik majd? Hatványozódhat is akár. Fűts okosan, hogy a fűtésszámla vége ne a csillagos ég legyen.

Hagyományos termosztátot lecserélve okos központi fali termosztátra az otthonod egészét tudod kontrollálni, vagy radiátorra szerelhető okos termosztátra szobánként is felügyelni tudod fűtésedet.

Okos fali termosztátot beszerezve egy modern és elegáns megjelenésű fűtésvezérlőt kaphatunk, de a külsőség mellett legyen az is fontos, hogy milyen okosotthon rendszerbe illeszthető. Praktikus lehet ha van háttérvilágítása, hogy szürkületben vagy sötétben is le tudjuk olvasni az aktuális hőmérsékletet. Kijelzőjén a legjobb, ha nem csak a hőmérsékletet mutatja, hanem hogy visszajelzést ad a termosztáthoz csatlakoztatott fűtő eszköz működtetéséről és azt is kijelzi, hogy csatlakoztatva van-e az okosotthon rendszerhez vagy valamiért ledobta az. Ez az eszköz a hőmérsékletet ott méri, ahol elhelyezésre került és ez alapján képes irányítani a fűtést a kívánt hőmérsékletre.

Az okos radiátor termosztát szobánként képes a hőmérséklet szabályozására, ugyanis radiátoronkénti vezérlést biztosít. Ahány radiátor van otthonunkban, annyi radiátor termosztát szerelhető fel. Minden radiátor termosztát saját hőmérséklet érzékelővel van ellátva, így egyedileg tudjuk figyelemmel kísérni az adott szoba hőmérséklet változását, egyedileg tudunk beavatkozni. Így a nem használt szobákban takarékoskodhatunk a fűtéssel, míg a kulcsfontosságú helyeken mint fürdőszoba a megfelelő időben megfelelő hőmérsékletet tudunk biztosítani.

Az okos termosztátok - akár fali, akár radiátor - okosotthon rendszerbe integrálásával a központi kezelőfelületről irányíthatjuk fűtésünket. Sőt automatizmust állíthatunk be, páldául szellőztetéskor az adott szoba radiátorát kapcsolja le a rendszer. De nem lesz többet olyan eset sem, hogy a hideg lakás vár ránk, mikor hazaérünk, mert heti ütemterv megadásával a fűtési rendszerünk önállóan működik, anélkül, hogy bele kellene nyúlnunk minden nap. Megtörténhet, hogy nem számítottunk akkor hidegre egy adott napon, így a heti ütemtervünk felülírásra szorul. Ez is megoldható, hiszen az okosotthon mobil applikációt használva telefonunkról bárhonnan bármikor módosíthatjuk az előre felprogramozott tervet, úgymond bele tudunk nyúlni.

Ugye jól hangzik, hogy mindig meleg lakásba érkezzünk haza, de a feleslegesen fűtött szobák ne emeljék a fűtésszámla végösszegét?! Készülj fel, mert jönnek a mínuszok!