Mindenki számára az otthona az a hely, ahol mindig biztonságban érezheti magát. Megvéd minket a külvilágtól, elzár minket mindentől és mindenkitől. 2020-ban ez nem is lehetne aktuálisabb. 
Ahhoz pedig, hogy ez a biztonság komfortos is legyen mindig keressük, kutatjuk a legjobb, legújabb bútorokat, azokat a kiegészítőket, amelyek nem csak otthonossá, de kényelmessé és praktikussá is teszi mindennapjainkat.

okos otthon okosotthon smarthome cyberbűnözés hacker biztonságAz okos otthon rendszerek piacán keresgélve pedig jobbnál jobb eszközöket találunk, és máris megrendeljük az egyszerűbbeket, és ha nem vigyázunk, ezzel be is engedjük otthonunkba a cyber bűnözőt. 

Ha nem vagyunk eléggé körültekintőek, ha nem bízzuk szakértőre az okosotthon rendszer beszerelését, még nagyobb lyukat tudunk hagyni a rendszeren, ami egy cyber bűnöző számára kánaán lehet, ezernyi módon képes ezután betörni a rendszerünkbe, az életünkbe, a házunkba. Ilyen eset lehet a jövőben, amikor reggel sietve hagynánk el a házat, de nem tudjuk, mert nem nyílik az ajtó, és egyszer csak a hangfalakon át egy ismeretlen hang szól hozzánk, pénzt követel szabadságunkért cserébe. Nem hangzik jól, ugye?


Jogosan juthat eszünkbe, hogy “én szakértő céget alkalmaztam. A biztonság is az ő feladatuk nem?” A válasz egyszerűen igen, mert valóban ők állítanak be mindent úgy a rendszerben, hogy biztonságos legyen továbbra is otthonunk, de van pár apró részlet, amire ha mi a felhasználók is jobban odafigyelünk, nagyobb eséllyel kerül ki minket egy cyber támadást.


Erre az 5 pontra érdemes odafigyelnünk


Ne vedd meg, ha nincs rá szükséged

okos otthon okosotthon smarthome cyberbűnözés hacker biztonság
Beszereztél egy okos termosztátot, ami olyan lehetőségeket hozott az otthonodba, amiből profitálsz. Ez jól hangzik!

Beszereztél egy okos kenyérpirítót? Beszereztél egy okos vasalót? Ezekre már jó kérdés, hogy minek? Felesleges eszközök, amik okos funkciója nem ad semmit a mindennapi életed kényelméhez.
Csak olyan eszközöket válassz, amelyek valóban kényelmesebbé és komfortosabbá teszi az otthonodat, amire valóban szükséged van. Olyan eszközöket, amik semmi pluszt nem adnak, semmi értéket nem szolgáltatnak számunkra, azokat felejtsük el. 
Minden olyan eszköz, ami kapcsolódik az internethez potenciális betörési pont. Egy megfelelő okosotthon rendszert biztonsággal meg lehet védeni a behatolók ellen, de feleslegesen össze-vissza beszerzett eszközök mindegyike egy csalogató kapu a cyber bűnözők számára.

Legyél hűséges ahhoz, amiben megbízol


Emberek vagyunk, így egy igazán jó ajánlatra felcsillan a szemünk és érezzük a késztetést, hogy most kell megvenni, mert holnapra már elfogy, nem lesz, drágább lesz. Valljuk be magunknak, bedőlünk mindennek. Így több márka, több gyártó, több fajta eszközünk lesz. Bízunk mindegyikben? Azért vettünk 4-5 különböző márkát?


Gondosan mérjük fel a gyártót, a márkát mielőtt vásárolunk. Ne hajszoljuk bele magunkat egy újabb olyan eszköz vásárlásába, ami 1-2 hét múlva tönkremegy. Ha egy márka bevált, akkor ne tágítsunk tőle. Az igazi biztonság nem olcsó és gyakran csak a komoly márkák engedhetik meg magunknak, hogy megfelelő biztonsággal állítsák össze eszközeiket.


Tarts ki amellett a gyártó mellett, akiben megbízol! Légy hűséges! 


Külön WiFi hálózat kialakítása 

okos otthon okosotthon smarthome cyberbűnözés hacker biztonság
Amikor egy okos otthon rendszert, eszközt a már meglévő internet hálózathoz csatlakoztatsz, akkor bele sem gondolsz, hogy ez az a hálózat, amin amúgy megadod a bankkártya adataidat, a jelszavaidat, az email hozzáférésedet. Majd amikor valamelyik smart eszközödön a betörő bejut a rendszerbe, a hálózaton lévő minden eszközhöz hozzáfér, még a legkényesebb fájlaid is birtokába kerülnek.  


A legtöbb router képes két külön hálózatot létesíteni. Legyen egy az okos otthon rendszerednek, egy pedig amihez a laptoppal, telefonnal szoktál csatlakozni. 


Változtasd meg a jelszavaidat

okos otthon okosotthon smarthome cyberbűnözés hacker biztonság
Minden okos eszköz egy alapbeállított jelszóval érkezik meg az életünkbe, amiket nagyon egyszerű kitalálni, vagy feltörni. Eszközök telepítése során a legfontosabb lépés, hogy változtasd meg azonnal a jelszót. Minél nehezebben feltörhetőt találj ki, legyen legalább 8 karakter, tartalmazzon kis- és nagybetűt is, ne fukarkodj a speciális karakterekkel sem. Ha nem tudod megjegyezni, akkor egy jelszó tárolót használj, ahol az összes jelszavad elmentheted.

A jelszavak kitalálása és megjegyzése sokszor fejtörést tud okozni, és senki sem szereti őket, még a biztonsági szakemberek sem. De amíg nincs jobb, kénytelenek vagyunk használni. 


A legfontosabb, hogy mindenképpen cseréld le az alapbeállított jelszavakat, minden eszközödön.


Frissíts, frissíts, frissíts

okos otthon okosotthon smarthome cyberbűnözés hacker biztonság
Tedd a kezed a szívedre! Hányszor történik meg, hogy az okosotthonodon megjelenik az értesítés, hogy szoftver frissítés elérhető és te csak rákattintaszt, hogy majd később? Majd este! Majd éjszaka! Majd holnap! És napok telhetnek így el. Miközben a frissítés olyan adatokat és információkat tartalmaznak, amik szükségesek ahhoz, hogy egy apró lyuk se keletkezzen a biztonságon. Ne halaszd el soha többet a frissítést. Az okostelefonodról irányítod sokszor az okos eszközeidet. Ha a mobilod megtámadható, azzal az otthonodba is beengeded a cyber bűnözőt. 

Az okos eszközeidet se hagyd frissítés nélkül. Rendszeresen ellenőrizd, hogy kijött-e egy frissítés még akkor is, ha nem kapsz róla értesítést. IoT egy fénysebességgel fejlődő iparág, ami ma még teljes biztonságot nyújt, lehet, hogy holnapra már elavult lesz. Tartsuk a tempót, ne hagyjuk elavulni a rendszert.


Ezt a pár lépést követve még nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Ne feledjük, hogy maga az okos otthon technológia nem veszélyes, nem sodorja veszélybe az otthonunkat, sem a családunk életét. A rizikót az emberi tényezp adja, a cyber betörők. Mindenkinek joga van hozzá, hogy a legmodernebb technológiát alkalmazza, az pedig a társadalmunk feladata, hogy ezek alkalmazása biztonságossá tegye.