Mi? - CES, azaz Consumer Electronic Show. A legfontosabb esemény az évben, ha fogyasztói elektronikáról van szó.

Mikor? - 2018. január 9-12.

Hol? - Las Vegas

Minden évben összegyűlik a szakma java és próbálják egymást túllicitálni egyre nagyobb képernyőjű TV-kel, önjáró autókkal, ...robotokkal.

Bár még csak egy napja nyitott meg a Show, de záporoznak az újabbnál újabb eszközök. Nézzük meg mit hozott az idei CES a legnagyobbaktól. 

CES2018 technology IoT

 

1. Feltekerhető TV

Az LG évek óta készült ezzel az igen bizarr és egyben praktikus újítással, a feltekerhető TV-vel. 

Igen. Az LG Rollable OLED TV-je azon az elven működik, mint egy redőny, csak nem fentről ereszkedik le, hanem egy dobozból tekeredik ki.

Praktikus lehet, ha beépíted a kád végébe, vagy a nappali komódodba és csak akkor kúszik elő, amikor használni szeretnéd. Amúgy nem rondít bele az enteriőrödbe.

Ráadásul, hatalmas 65" átmérővel rendelkezik. 

CES2018 technology IoT

Forrás: The Verge

2. Önjáró bőrönd

Nem szereted a reptéren, vonatállomáson húzni magad után a 10-20kg-os bőröndjeidet? Tele van már amúgy is a kezed a kézitáskáddal, kabátoddal és még ez is?

Sebaj, itt a ForwardX CX-1-es bőröndje. Egyelőre kézipoggyász méretben elérhető, 11 km/h-ás végsebességgel. És a legjobb benne, hogy nem is kell irányítani, csak felcsatolsz egy karpántot és követ téged mindenhova.

CES2018 technology IoT

Forrás: CNET

3. Mindenttudó hűtő

A Samsung oksohűtője már egy ideje vezeti az okos hűtők piacát, ám idén olyan extrákkal lett kibővítve, amely az okosotthon központi szerepét is rábízza. Vezérelheted rajta keresztül a világítást és fűtést.

Kapott egy új élelmiszer követő funkciót is. Már nem csak meg tudod tekinteni mi van a hűtődben és miből mennyi, hanem a hűtőd recept ajánlatokat is feldob a hűtőd tartalma alapján. Egyelőre a hűtő rendszerébe még kézzel kell felvinni bizonyos adatokat az ételekről.

És persze jár hozzá egy hangvezérlő funkció is a Bixby által, valamint összekötheted a TV-del, okos telefonoddal, tableteddel és folytathatod a hűtődön a tevékenységeid. A kivaló minőségű hangszórókról nem is beszélve.

Kíváncsian várjuk jövőre mit tudnak még egy hűtőből kihozni :)

 CES2018 technology IoT

Forrás: Samsung

4. Robot kutya

Bár megjelentek olyan szuper jó robotok idén, mint a Krypton, amely gyerek programozási, probléma megoldó és vezetői készségeit fejleszti. 

Mégis a legfelkapotabb Aibo marad, a Sony robot kutyája. Az idei új Aibo már sokkal jobban hasonlít egy igazi kutyushoz, meg kell hagyni. Több szenzor van rajta, tudja adaptálni a viselkedését, megtanulja mitől lesznek a gazdái boldogok, és "igazi" kötődést alakít ki velük.

Viszont a 3 órás töltési idejével csak 2 órán át bírja. Mindent összevetve egy igazi kutyához képest az előnye, hogy nem hullik a szőre és nincs szabad akarata.

CES2018 technology IoT

Forrás: The Verge

+1 Ici pici UV jelző 

Mint már írtuk előző bejegyzésünkben, 2018 már a szépségipar modernizációjának az éve lesz. Élen a L'Oréal-lal, mint szépségipari nagyhatalommal.

Ez nem csak azoknak jelent jót, akik a külcsín megszállottjai. Az idei szenzáció a UV Sense, amely egy körömhegynél is kisebb UV érzékelő. Hordhatod a körmöd hegyén, a napszemüvegeden, lényegében bárhol, ahol érik a Nap sugarai és tudja mérni az UV szennyezést.

Természetesen egy app-al párosul, amely jelez, ha a nap sugarai olyan erősek, hogy már bőrrák kialakulását is előidézhetik. Várhatóan 2019-től lesz a polcokon.


CES2018 technology IoT

Forrás: CNET