A nyaraló szezonban kiváló lehetőség kiadni a nyaralót családoknak és barátoknak. De mi lesz az év többi részében az ingatlannal? Az ilyen házak általában lakatlanul állnak hosszú ideig, emiatt nagyon nehéz karbantartani és figyelni őket anélkül, hogy valakit ne kelljen megbízni rá vagy ne költenék rengeteget egy drága biztonsági rendszerre.

okosotthon smarthome z-wave airbnb nyaralók ingatlan intelligens otthon okosház okos nyaraló

z-wavealliance

Ma már a megfizethető vezeték nélküli okosotthon technológiáknak, mint a Z-Wave a tulajdonosok már távolról is elérhetik, ellenőrizhetik a nyaralókat, sőt kezelhetik is a rendszerhez illesztett eszközeit.

  1. Biztonság és békesség

Mindenki, akinek nyaralója van, szeretné biztonságba tudni nagy értékű tulajdonát a lehető leghosszabb ideig. A Z-Wave eszközöknek köszönhetően távolról vezérelhetjük a zárakat, kikapcsolhatjuk az eszközöket, és ellenőrizhetjük, hogy minden ablak zárva van-e. A Fibaro vezeték nélküli okosotthon rendszernek például vannak külön nyitásérzékelői, amelyek diszkréten elhelyezhetőek a különböző színű és felületű nyílászárókra. A legjobb, hogy a központ segítségével értesíteni is tud minket, ha valaki belépett az épületbe.

okosotthon smarthome z-wave airbnb nyaralók ingatlan intelligens otthon okosház okos nyaraló

otthonautomatika

 
  1. Karbantartás egyszerűen

Egy távol lévő ingatlan esetében a javítások, karbantartások elvégzése nehézségeket okoz. Sok idővel és utazással járhatnak. Néhány kamera és a távolról vezérelhető zár a bejárati ajtón viszont könnyedén megoldja a problémát, hiszen be tudod engedni a szerelőket, ellenőrizni tudod, hogy elvégezték-e a munkát, és a végén be is tudod zárni a házat.

  1. Túl meleg vagy túl hideg? Tartsd a hőmérsékletet az optimális értéken.

Ez egy kulcsfontosságú kérdés mindig az olyan nyaralóknál, ahol nagy a hőingadozás az évszakok között. Ha beköszönt a tél, el kell zárni a csöveket, hogy ne fagyjanak el. Ellenőrizni kell az ablakokat, hogy ne repedjenek meg a hidegtől. Az okos termosztátokkal pedig mindig meg tudjuk nézni, hogy a házban milyen hőmérséklet van, és akár szobánként is meghatározhatjuk hány fokot szeretnénk. Ezen kívül elhelyezhetünk vízérzékelőket a fürdőszobákba, vezérelhetővé tehetjük relé modulokkal a motoros szelepeket, hogy akár több száz kilométerről is megakadályozhassunk egy esetleges vízkárt.

okosotthon smarthome z-wave airbnb nyaralók ingatlan intelligens otthon okosház okos nyaraló

Danfoss

  1. Egyszerű megosztás a barátokkal, családdal

Sokan, akik másodlagos lakással rendelkeznek, nem keresnek hosszú távra albérlőt, hanem inkább az AirBnB-n adják ki üzleti úton lévő, vagy hosszabb nyaralást tervező vendégeknek. A hozzáférések és karbantartások intézése egyszerűvé válik a Z-Wave-es okos záraknak köszönhetően, amivel egy vagy akár több embernek is adhatsz ideiglenes hozzáférést a belépéshez és az otthonautomatika rendszeredhez.

  1. Spórolj pénzt, időt, energiát

Az okosotthon rendszerrel felszerelt ingatlanoknak - ahol irányítás alá vonták a világítást és a termosztátokat - megvan az az előnye is, hogy spórolhatunk vele az energia számlákon. A Z-Wave-el irányított eszközöket, (mint a világítást, fűtést, klímát és más elektronikai eszközöket) akár telefonról is ki tudod kapcsolni. Ha ennél is kevesebbet szeretnél foglalkozni vele a legegyszerűbb, ha egy olyan komplett rendszerben gondolkodsz, ahol a központ segítségével automatikákat hozol létre, melyek ezeket az eszközöket távozáskor kikapcsolják, vagy beállítják úgy, hogy a számodra optimális értéken működjenek tovább.

Az árnyékolókat is érdemes okosítani, mert így további energiát spórolhatunk azáltal, hogy a napközben az ablakokon keresztül beáramlott hőt hosszabb ideig bent tartjuk a sötétedéskor legördülő redőnyök segítségével.

okosotthon smarthome z-wave airbnb nyaralók ingatlan intelligens otthon okosház okos nyaraló

otthonautomatika.hu

Egy időjárás figyelő állomással pedig a napellenzőket is behúzhatjuk, a vihar közeledtével akkor is, ha épp senki sem tartózkodik a házban.  

Az okosotthon technológia rengeteg időt és pénzt spórol meg nekünk, arról nem is beszélve, hogy sokkal nyugodtabbak is lehetünk, hiszen azonnal értesítést kapunk, ha valami szokatlan történik az ingatlanunkban.

okosotthon smarthome z-wave airbnb nyaralók ingatlan intelligens otthon okosház okos nyaraló

fibaro