Már előző blog bejegyzésünkben (A jövő feltörekvő szakmája: Okosotthon telepítő) is fejtegettük mekkora lehetőség rejlik az okosotthonok piacában. Ezt a cikket is különösen leendő okosotthon telepítőknek ajánljuk, akik még hezitálnak, hogy érdemes-e az okosotthon piacba invesztálni.

smart home okosotthon energiamegtakarítás okosotthon ipar

Az okosotthon lehet az egyik legjelentősebb befektetési lehetőség az elkövetkezendő években, a Barclays elemzői szerint.

 

Kompatibilitás mindenekelőtt

Természetesen a legnagyobb játékosok a Google, az Amazon, az Apple és a Microsoft. Ám ezek mind saját rendszer kifejlesztésén dolgoznak. A kisebb játékosok akkor indulnak jó esélyekkel, ha több gyártóval kompatibilisek.

Ilyen a FIBARO okos otthon rendszer is, amely Z-Wave protokollon keresztül kommunikál ezért könnyedén illeszthető hozzá a Google Home, vagy az Amazon Echo.

smart home okosotthon energiamegtakarítás okosotthon ipar

Lássuk a számokat

A Statista szerint, az okosotthon piac globálisan 55 milliárd dollárt fog kitenni 2022-re. Csak Európában a bevételek 27 milliárd dollárra fognak emelkedni, a jelenlegi 8 milliárd dollárról.

Melyek a keresleti húzóerők?

Okosotthonok már régóta vannak, viszont sokáig csak egy módosabb réteg tudta magának megengedni. Manapság, a nagy verseny és a vezeték nélküli technológiáknak köszönhetően széleskörben elérhetővé vált a technológia.

Elég egy központi egység és pár eszköz, hogy azonnal kényelmesebbé tegyük életünket. Majd ezek idővel könnyedén bővíthetőek extra fúrás-faragás nélkül.

A végső löketet pedig a hangvezérlés és az energia fogyasztás optimalizálási lehetőségek adják. Egy a Barclays szerint felvázolt esettanulmányban, ha autónkat lecserélnénk elektromos meghajtásúra, valamint felállítanánk egy optimálisan működő okosotthon rendszert; az előbbivel éves energiafogyasztási számlánk 46,6%-át, utóbbival 14%-át tudnánk megspórolni.

smart home okosotthon energiamegtakarítás okosotthon ipar