Itt az ideje, hogy tisztában légy ezzel a fogalommal, ugyanis az okosotthonok elterjedésével - azon is belül a vezeték nélküli rendszerekével - egyre ismertebb lesz ez a kifejezés. 

Egyes okosotthon rendszerek a szabadalmaztatott vezeték nélküli kommunikációs protokollt, a Z-Wave-t használják. Ezt kifejezetten az épületautomatizálási, okosotthon rendszerek területére fejlesztették ki. 
A technológia egyik nagy előnye, hogy olyan MHz frekvenciasávon kommunikál, amely elkerüli a Wi-Fi rendszerek által használt, zsúfolt területeket. 
Másik nagy előnye az okosotthon rendszer által használt Z-Wave kommunikációnak, hogy működését nem hátráltatják falak, és egy adott lakásban, szinte az összes elektromos eszköz vezérlése megoldható. 
Ennek köszönhetően például a FIBARO okosotthon rendszer a meglévő otthonokba is könnyűszerrel telepíthető és bővíthető. A Z-Wave rendszert úgy tervezték, hogy egyszerűen beágyazható legyen az elektronikai termékekbe, beleértve az elemmel működő készülékeket is.
A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okosotthon előnyeit: megbízhatóság, egyszerű telepítés és megfizethetőség.