Az okosotthonok száma és népszerűsége hihetetlen gyorsasággal terjed. Az, hogy bizonyos funkciókat távolról is tudj irányítani az nem csak a kényelmedet szolgálja, hanem a biztonságot is tudod fokozni vele. Ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz, hogy automatizáld otthonodat. A következő öt lépés segít az elindulásban.

  1. Irányíts okostelefonnal

Ma már rengeteg olyan eszköz vásárolható, amely telefonnal irányítható akár távolról is. Persze kérdés az, hogy mennyire van értelme okos kávéfőzőt tartani, ha a csészét úgyis neked kell alá tenni, de persze van, akinek aranyat ér, ha reggel a friss kávé illatára ébredhet, és minden adott lesz, egy igazán jó nap kezdetéhez. Jó hír, hogy nem feltétlenül kell mindenből „okos” verziót vásárolni. Léteznek intelligens dugaljak, amelyek mérik az eszközök fogyasztását, így ha a munkahelyeden elkezdesz rágódni azon, hogy vajon kihúztad-e a hajvasalót, egyszerűen ellenőrizheted azt a telefonod segítségével.

smarthome okosotthon otthonautomatika

  1. Távoli ellenőrzés

 

Nincs megnyugtatóbb, mint a tudat, hogyha szól a szomszéd, hogy valami gyanúsat lát, te egy pillanat alatt rá tudsz nézni a kamerákra. Betörés esetén, amíg kiérnek az illetékes szervek, akár beállíthatsz olyan funkciókat, mint a villanyok kapcsolgatása vagy a redőnyök fel-le mozgatása. Ezzel garantáltan el tudod ijeszteni az illetéktelen behatolókat.

smarthome okosotthon otthonautomatika

  1. Spórolj energiát okos fűtéssel/hűtéssel

Azzal, hogy heti programot tudsz adni a fűtésednek vagy a klímádnak, nem csak a komfortérzetedet növelheted, de a kiadásaidat is csökkentheted, hiszen anélkül érkezhetsz haza úgy, hogy a hőmérséklet ideális legyen számodra, hogy egész nap ment volna ezért a hűtés/fűtés. Ha ezt a funkciót integrálod egy okosotthon rendszer alá, akkor könnyen megoldható, hogyha változna a napi programod, még időben bele tudj nyúlni.

smarthome okosotthon otthonautomatika

  1. Próbáld ki, milyen kommunikálni az otthonoddal

Ugyanúgy, ahogy a telefonodat tudod kezelni hangutasításokkal, mostmár az otthonokhoz is léteznek úgynevezett okos asszisztensek. A Vasemberben látott Jarvis többé már nem fikció. Persze az ő tudását még nem közelítik meg az Amazon, a Google és az Apple által létrehozott okosotthon rendszerek, de hub formájában valóban egész nap figyelik kívánságaidat. Szinte bármit kérdezhetsz, ami a google-n, wikipédiában megtalálható. Megkérdezheted tőle milyen lesz az időjárás, milyen a forgalom, vagy megkérheted, hogy játssza le a kedvenc számodat. A rossz hír, hogy mindezt egyelőre csak angolul tehetjük meg, de bizonyára előbb vagy utóbb több nyelven is elérhető lesz.

  1. Szerezz be házimozi rendszert

Egy automatizált házimozi rendszerrel úgy érezheted magad, mint a moziban. Egy gombnyomásra legördül a kivetítő vászon, elhúzódnak a függönyök, lekapcsolódik a világítás, és indulhat is a videó, a film, vagy a zene, eszméletlen hangzással.  

smarthome okosotthon otthonautomatika