Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

FIBARO Swipe - az érintés nélküli vezérlés

A FIBARO, nemrég mutatta be, a karcsú, vezeték nélküli gesztus kontroll padját, az úgynevezett FIBARO Swipe-ot. Ezzel az eszközzel lehetőségünk lesz, hogy intelligens eszközeinket egyszerű kézmozdulatokkal vezéreljük. A FIBARO Swipe egy 5 x 7”-os, vezeték nélküli kontroll pad, ami négy AA elemmel vagy micro USB csatlakozón keresztül állandó táplálással működik.

FIBARO Swipe felismeri az egyszerű gesztusokat - fel, le, jobbra, balra, körzés jobbra, és körzés a balra – így vezérelhetjük pl. légkondicionálónkat. A készülék csatlakoztatható bármilyen Z-Wave-et használó okos otthon vezérlőhöz, vagy más csatlakozni képes eszközhöz, mint pl. a fényképezőgép vagy szórakoztató rendszerek.

Mozdulatainkkal különböző forgatókönyveket aktiválhatunk, mint pl. világítás kapcsolása, zene bekapcsolását a konyhában, amikor főzés közben koszos a kezünk, stb. Érintés nélkül vezérelhetjük otthonunkat.

Az alapötletet FIBARO Swipe létrehozására egy kórház megkeresése adta. Olyan megoldást kerestek, ahol a világítást érintés nélkül lehessen kapcsolni a fertőzések megakadályozása miatt. A FIBARO mérnökei ezt az elgondolást fejlesztették tovább, egy olyan terméket létrehozva, amelyik bármilyen Z-Wave-s otthonautomatika rendszerbe beleilleszthető.

0 Tovább

A dolgok internete - biztonságos fizetés?

Az Internet of Things (a dolgok internete) átalakult az elmúlt években. A jövőben, ezek az eszközök kétségtelenül hatással lesznek az iparra, a városi fejlődésre, az egészségügyre, a mezőgazdaságra és más jelentős ökoszisztémákra. A Gartner előrejelzése szerint idén elérjük a 6,4 milliárd csatlakoztatott eszközt világszerte (30 százalékos növekedés 2015-től), és ez a piac növekedni fog 2020-ra.

 Miközben a dolgok internete kétségtelenül befolyásolja a globális infrastruktúrát, egyik elsődleges alkalmazása az otthonokban történik. A definíció szerint egy "intelligens otthon" egy ház, amely magában foglalja a fejlett automatizálási rendszereket, amelyeknél a tulajdonos ellenőrzi és vezérli az épület funkcióit. Az intelligens otthon lehetőséget biztosít a világítás, hőmérséklet, multimédia, nyílászárók és a biztonsági rendszerek ellenőrzésére, vezérlésére. Egyes hűtők már saját maguk rendelnek online üzletekből, ha fogy a készlet. Igaz az utánrendelés automatizálása attól függ, hogy a gyártó képes-e beépíteni a biztonságos fizetési lehetőségeket, egy előre beállított rendelési folyamatot, amely lehetővé teszi a rendszer számára a teljes beszerzés ciklust anélkül, hogy a felhasználó beavatkozna.

Számos intelligens eszköz jelent meg a legutóbbi CES kiállításon Las Vegas-ban, amik rendelkeznek automatikus fizetési lehetőséggel. Például, a Samsung Family Hub hűtőszekrény, amin egy LCD képernyő található, ami egyben egy kommunikációs központ is. Három belső-kamerája minden egyes alkalommal, amikor a hűtő ajtó bezárul, számba veszi annak tartalmát, és továbbítja azokat a felhasználó okos telefonjára. A felhasználó választhat, hogy szükséges élelmiszereket a melyik internetes boltból rendelje meg.

A fényes jövő talán egy super cool keverék a Star Trek, Star Wars, James Bond és a Jetsons családdal. Autók, amelyek feltöltik üres tankjukat és automatikusan fizetik ki az üzemanyagot, nem is beszélve a kifinomult robotokról, amelyek képes önnálóan bevásárolni és fizetni.

„Mi lehet ezzel a baj?” kérdezhetnénk. Amint ez megtörténik, elég sok.
 Az egy dolog, hogy a sok intelligens készüléket (mint például a Samsung hűtőszekrény és a Whirlpool mosogatógép) bekötjük a rendszerbe. Egyes szállítók korlátozzák, hogy milyen termékeket, és milyen fizetési módot választhatunk. A másik probléma az, hogy a legtöbb intelligens rendszernek internet kapcsolatra van szüksége a rendeléshez és a fizetéshez. Számos kérdés merül fel, mint például mi történik, ha nem működik internet, ha nincs Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat? Mi történik, ha a rendszer a fizetési folyamat közepén leáll? Honnan tudod, hogy ha a fizetés valóban megtörtént?

A biztonság egy másik fontos szempont. Sok felhasználó még mindig bizonytalan a különböző fizetési módszerekkel szemben. Az biztos, hogy aggodalomra adhat okot, hogy a csalók képes feltörni a készülékek biztonsági rendszerét, és megszerezhetik az alapvető fizetési adatokat, mint például a hitelkártya-számokat és PIN-kódot.

Még nagy utat kell megtenni, hogy ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszok és megoldások szülessenek. Ellenkező esetben egy átlagos ember valószínűleg úgy érzi, hogy sokkal biztonságosabb és jobb a régi vágású "buta háza."

0 Tovább

A dolgok internete  V.

A felhasználási területek napról napra változnak, bővülnek. Mivel ennyire megbízható, kiszámítható, és könnyen kezelhetővé teszi a "Dolgok Internete" az okos eszközöket, elkerülhetetlen volt, hogy az orvostudomány is felfedezze azt magának.

Részletes, és sikeres tanulmányok szólnak olyan felhasználási területről is, amikor a beteg agyának egy részét a "Dolgok Internete" segítségével összekapcsolják a művégtagjával, és azt irányítani tudja.

Olyan tanulmányok, fejlesztések is vannak már, amivel nanobotokat akarnak a DNS szerkezetbe juttatni úgy, hogy a hibás részeket javítani tudják a nanobotok. A nemzőképességet is javítani lehet olyan apró robotokkal, amik a hívimvarsejtet segítik a megfelelő helyre, és ott átadják a természetnek az irányítást. Ezen felül információkat kap az orvos a beteg állapotáról is. Mindenzt élőben, a "Dolgok Internete" segítségével.

Ha ezek a fejlesztések kicsit sci-fi filmbe illőek még, nem kell sokat várni, hogy arra a napra ébredjünk, amikor mindez, vagy akár ennél sokkal többet is ki tudjunk hozni a minket már drasztikusan körülvevő információ technilógiából.

A végső cél az a fejlesztésekkel kapcolatban minden területen, hogy emberi beavatkozás nélkül a gépek minél több információt gyűjtsenek, és azokat használják. Így nagy eséllyel tudna egy gép figyelmeztetni akkor is, ha javításra van szüksége, cserélni kell valamit benne, vagy épp hogyan lehet költség-, és üzemhatékonyabb.

Ha jól belegondolunk, akkor nincs határa annak, hogy hova fejlődhet a "Dolgok Internete". Ez túl szép, hogy igaz legyen, hiszen itt is felmerül a kérdés, hogy az összegyűjtött információ kinek legyen a birtokában, milyen személyiségi jogokat sérthet azok felhasználása, és természetesen biztonsági kérdések is felmerülnek a fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Abban egyetérhetünk, hogy a nagyon sok pozitív hatás mellett hamar el kellene dönteni, hogy milyen limitet szabjunk az információáradatnak, nehogy túl késő legyen.

0 Tovább

A dolgok internete IV.

Napjainkban a számítógépek és az internet használata az emberi használaton múlik. Ha nincsen emberi adatbevitel, akkor ezek az eszközök nem hasznosak, nem üzemelnek maguktól.

A Dolgok Internete az emberi beavatkozást, adatbevitelt teljesen megszűnteti. Az eszközök egymással kommunikálnak, információkat osztanak meg egymással és akár azokat fel is használják külső segítség nélkül.

Ezt "eszköz-eszköz együttműködés"-nek nevezzük. A "Dolgok Internete" köti a két eszközt össze, és ezen keresztül folyik a kommunikáció.

A repülőgépek közötti, emberektől független kommunikáció már évekkel ezelőtt megjelent, így a technológiát nem nevezhetjük újnak. Az viszont mindenképpen újítás, hogy kisebb eszközökhöz is felhasználhatóvá, elérhetővé tették a megoldást. Ez egy teljesen új világot nyitott meg a fejlesztők, és természetesen a felhasználók előtt.

Ebben a digitális korban, amiben élünk, ahol intelligenst infrastruktúrákat építünk ki, ahol katonai fejlesztéseket használunk az otthonautomatikában, és elérhetővé tesszük mindenki számára azt, a "Dolgok Internete" szép jövő elé néz.

0 Tovább

A dolgok internete III.

A "Dolgok Internetével" és az Okosotthonokkal, vagy köznyelven, az otthonautomatikai megoldásokkal foglalkozunk ebben a részben.

Az otthonautomatika egy olyan szegmense az IT világnak, ami a mára már egy szupergyorsan fejlődő iparággá nőtte ki magát. Voltak kezdeményezések korábban is, de ahogy a "Dolgok Internete" megjelent, mint megoldás, az Okosotthonokban rejlő lehetőségek is robbanásszerűen megnöttek.
Változatos az eszköztára azoknak a megoldásoknak, amikhez otthon sem kell tartózkodnia. Az okos hűtője, vagy az okos TV-je, de akár az okostelefonja is olyan dolgokra képes már, amikről eddig álmodni sem nagyon mert senki.

Nagyon sokat segített az Okosotthonok elérhetőségében, hogy a "Dolgok Internete" olyan sok, és alacson áron elérhető fejlesztést hozott a piacra, hogy ez az otthonautomatikát sem hagyta érintetlenül.

Az okos eszközök lakásszerte mára már képesek annyi infomrációt gyűjteni, elemezni, továbbítani, hogy előre beprogramozott kereteken belül még döntéseket is hoznak helyettünk, vagy akár cselekednek.

Mára már egy okos hűtő arról is tud minket figyelmeztetni, hogy a tej elfogyott, és ezzel egyidőben a mobiltelefon egy emlékeztetőt ment el, hogy amikor a következő alkalommal vásárolni megy, a tejet se felejtse el.

Ezeken felül az okos termosztátok a fűtést szabályozzák, és akár a fűtés számlákat is csökkenthetik.

A képzelet szabhat hamarosan csak határt annak, hogy ki milyen Okosotthont vásárol magának!

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)