Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A dolgok internete II.

Az előző bejegyzésünkben a kezdetekkel foglalkoztunk. Most megnézzük mik tartoznak ebbe a körbe.

Ahhoz, hogy valami a "Dolgok Internetéhez" tartozzon, három alapvető dolognak kell megfelelnie.

- Kapcsolódjon

- Kommunikáljon

- Kiszámítson

Hogy még érthetőbb legyen, itt is egy példa.

Számtalan apró eszközt lehet ma már az ember idegrendszeréhez közvetlenül kapcsolni, ami az alany testében lejátszódó folyamatokat monitorozza, arról gyűjt adatot. Az apró eszköz egy külső nagyobb eszköz felé küldi az összegyűjtött adatokat. A külső eszköz lehet egy okostelefon, vagy épp egy számítógép is. A nagyobb, komplexebb számításokat, analizálásokat ez az eszköz már minden további nélkül el tudja végezni.

Mivel az eszköz az internetre, a "Dolgok Internetére" van csatlakoztatva, a világ bármely részéről - akár élőben is - "jelen" lehet az orvos egy páciens vizsgálatakor, vagy egy műtétet is levezethet.

Természetesen a "Dolgok Internete" nem csak az orvostudomány szolgálatában áll, de a kihasználhatóság bemutatása jegyében fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen szofisztikált felhasználási területről essen szó elsőként.

A következőkben az otthonautomatika, és a "Dolgok Internete" kapcsolatáról írunk majd, az eszközök egymás közötti kommunikációáról, és természetesen, hogy kik lehetnek a jövőbeli potenciális felhasználók, ha esetleg Önök még nem lennének azok.

0 Tovább

A dolgok internete

Aki az otthonautomatika világában jártas, vagy fogyasztója is akár, akkor az biztos, hogy belefutott már az "Internet Of Things" nevű angol kifejezésbe. Magyarul ez annyit jelent, Dolgok Internete. Hogy mit takar, hogyan is alakult ki, és milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár. A téma nagyon "mai", és felettébb érdekes! Mindenkinek ajánljuk!

A Dolgok Internete azt fejezi ki, hogy kisebb háztartási eszközök, fűtési rendszerek, légkondícionálók és még sorolhatnánk, az internetre csatlakoznak, és ami a legfontosabb, hogy ezen keresztül az okostelefonunkkal vezérelhetjük is őket a világ bármely részéről.
Elképzelhető a kifejezés újkeletűen hat sokaknak, de higyjék el, itt nem egy új koncepciórol van szó.

1999-ben a Proctor and Gamble-nél Kevin Ashton használta előszőr az RFID-nál (rádiófrekvenciás azonosítás). Ashton úr volt az, aki azt a koncepciót megálmodta, hogy minden az internetre csatlakoztatott otthoni eszközt egy azonosító számmal kell ellátni, hogy azok követhetők és irányíthatóak maradjanak, ráadásul még információkat is lehessen róluk gyűjteni.

A Dolgok Csatlakozása koncepció egy sokkal korábbi elképzelés volt, ami - a Cisco Internet Business Solutions Group cég szerint - 2008, 2009 között nőtte ki magát a Dolgok Internetévé! Az előhívó ok nagyon egyszerű. Ekkorra már sokkal több eszköz csatlakozott az internetre, mint ember.

Nem sokkal ezután jöttek az okostelefonok, és ez a "vezérlő egység" mindent megváltoztatott. Megváltoztatta, hogy hogyan kommunikálunk egymással, és természetesen lehetővé tette, hogy távolról vezéreljük az otthoni eszközeinket. Ezek után a Dolgok Internete teljesen kifejlődött, és ez a fejlődés nem úgy tűnik, hogy mostanában fog megállni.

0 Tovább

Valós idejű energia-monitorozó rendszer - Curb

Valós idejű költségbontás: monitorozza az energiahasználat mentén az elköltött összeget. Készülékre bontva, vagy zónára bontva kapunk információt.

Számla becslések és értesítések: a villanyszámla határértékének beállításával jelzést kapunk, ha közel járunk a felső értékhez.

Biztonsági figyelmeztetések: azonnali jelez, ha szokatlan nagyfogyasztó van a rendszerben. Ha a hajvasaló, sütő vagy a vasaló bedugva, bekapcsolva maradt.

Távirányíthatóság, bővíthetőség: több Wi-Fi-s eszközt lehet majd a rendszerhez kapcsolni, amiket kapcsolhatunk is a távolból.

Testreszabott ajánlások: Curb megtanulja a felhasználók viselkedését és személyre szabott tippeket ad, hogy pénzt takarítson meg, biztonságosabb, és energiahatékonyabb otthonuk legyen.

Korábbi áramhasználat: összehasonlíthatjuk, hogy mennyiben tértünk el a héten az előző héthez, hetekhez képest.

Napkollektor: rendszerbe kötve, áramkimaradás esetén a napkollektorból tud energiát nyerni, és azt a reportokban meg is jelenítni.

0 Tovább

FIBARO Swipe - az érintés nélküli vezérlés

A FIBARO, nemrég mutatta be, a karcsú, vezeték nélküli gesztus kontroll padját, az úgynevezett FIBARO Swipe-ot. Ezzel az eszközzel lehetőségünk lesz, hogy intelligens eszközeinket egyszerű kézmozdulatokkal vezéreljük. A FIBARO Swipe egy 5 x 7”-os, vezeték nélküli kontroll pad, ami négy AA elemmel vagy micro USB csatlakozón keresztül állandó táplálással működik.

FIBARO Swipe felismeri az egyszerű gesztusokat - fel, le, jobbra, balra, körzés jobbra, és körzés a balra – így vezérelhetjük pl. légkondicionálónkat. A készülék csatlakoztatható bármilyen Z-Wave-et használó okos otthon vezérlőhöz, vagy más csatlakozni képes eszközhöz, mint pl. a fényképezőgép vagy szórakoztató rendszerek.

Mozdulatainkkal különböző forgatókönyveket aktiválhatunk, mint pl. világítás kapcsolása, zene bekapcsolását a konyhában, amikor főzés közben koszos a kezünk, stb. Érintés nélkül vezérelhetjük otthonunkat.

Az alapötletet FIBARO Swipe létrehozására egy kórház megkeresése adta. Olyan megoldást kerestek, ahol a világítást érintés nélkül lehessen kapcsolni a fertőzések megakadályozása miatt. A FIBARO mérnökei ezt az elgondolást fejlesztették tovább, egy olyan terméket létrehozva, amelyik bármilyen Z-Wave-s otthonautomatika rendszerbe beleilleszthető.

0 Tovább

Hogyan óvja otthonát? Keltse életre!

Gondolta volna, hogy egy okos otthon mennyivel több biztonsági funkcióval van felvértezve, mint ha csak egy riasztót használna? A riasztók mára már alapfelszereltségnek számítanak minden otthonban. 24 órás felügyelettel rendelkeznek, sms-t is küldenek, ha riasztás van. Ezek mind nagyon ajánljuk, de mi ennél tovább is tudunk menni!

Az alábbi lista csak egy pár ötlet tőlünk. Előzze meg a bajt, fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

- Az időzített, vagy akár a távolról is kapcsolható világítás, nyitható/zárható zsalúzia azt a képzetet kelti, hogy otthon vagyunk. A mai rendszerek már képesek jelenlét szimulációra is. Ilyenkor semmi dolgunk nincs, csak élvezzük a nyaralást. Lakásunk úgy tesz, mintha otthon lennénk.(A legtöbb betörő az elhagyottnak tűnő, élettelen lakásokat szemelik ki először.)

- A nyitásérzékelővel felszerelt ablakok és ajtók azonnal értesítenek minket, vagy a regisztrált felhasználók bármelyikét, hogy behatolás történt. A riasztó a rendőrségek értesíti, de egy megbízható szomszéd hamarabb a helyszínre ér!

- Csak mozgásérzékelő? A hirtelen hőmérséklet-, hirtelen fényváltozást is jelentő mozgásérzékelők egy otthonautomatika elengedhetetlen része már. Egy ilyen érzékelővel minden fontos változásról értesítést kaphat. Arról is akár, hogy valaki zseblámpával világít a lakásba.

- Az akár a felhőbe rögzítő kamerák képe bárhonnan elérhető, így ha valaki már a lakásban jár, akár azonnal, vagy később is megnézhetjük, hogy ki volt az. Segítve ezzel a rendőrség dolgát!

- És nem utolsó sorban arról is gondoskodjunk, hogy ha elutaztunk, akkor a közösségi oldalakon ne osszunk meg képeket, amíg haza nem értünk. Tudjuk, hogy akkor a legédesebb tengerparti képeket feltölteni az épp aktuális napjáról, amikor itthon esik, és hideg van. Tegye ismerősit féltékennyé, ha már hazaért, és talán azzal is eldicsekedhet, hogy Önnek már okos az otthona.Ha szeretne még további érdekességeket olvasni a témában, vagy kérdése lenne, látogassa meg weboldalunkat.


0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)